Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


artykuł WP
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o POLKAM sp.zoo

Pracowałeś w firmie POLKAM sp.zoo i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
Anonim - 2013-07-11 09:15:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jaka pensja?
zdjecie uzytkownika
Nowy - 2013-07-14 00:10:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Stawka 15zł na godzinę.Przelew 1200zł na konto reszta do koperty,średnio godzin robimy po 200 w miesiącu.
zdjecie uzytkownika
Były pracownik - 2013-08-28 16:31:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jakie to ja mam szczęście że już nie pracuje w tym syfie czyli - Polkamie.Koperty się nie zgadzają,jak zwrócisz uwagę przełożonemu,że w czymś sie pomylił to zamiast przyznać rację to dostajesz po premii.Część załogi to konfidenci,którzy myslą,że dzięki temu nie zostaną zwolnieni.Ogólnie syf syf i jeszcze raz syf.
zdjecie uzytkownika
Przyjaciel Polkamu - 2013-09-13 09:07:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Pracowałem w tej światowej firmie przez 3 miesiące.
Firma chciała abym został ale musiałbym być KONFIDENTEM lub DESPERATEM aby tam zostać.
Ludzie pracują po 12 godzin pisane tylko 11 godzin
Stawka 1200zł netto reszta do koperty - w jednym miesiącu jak nie było przerobu to w ogóle nie wypłacili kopert.
Urlop oraz L4 naliczane tylko z podstawy.
Częste urlopy bezpłatne jeżeli nie było zamówienia.
Brak ubrań roboczych.
Brak posiłków regeneracyjnych w okresie zimowym.
Rozliczanie z użytych rękawiczek roboczych - 2 pary na tydzień jak przekroczyłem to mniejsza koperta.
Brak urlopu w okresie letnim jeśli coś wspomniałeś to mogłeś szukać nowej pracy.
Można by jeszcze wiele wymieniać ale szkoda mojego czasu,wolę poszukać jakiejś normalnej pracy niż robić za niewolnika w takiej firmie.
Pozdrowienia dla pana [usuniete przez moderatora] i dla Pana [usuniete przez moderatora] za to że są największymi KONFIDENTAMI.
zdjecie uzytkownika
X2O - 2013-09-13 11:11:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Bzdury piszesz kolego!
Chyba o inną firmę Ci chodzi
zdjecie uzytkownika
Przyjaciel Polkamu - 2013-09-15 10:53:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Niestety to nie są bzdury.Tak ta magiczna firma działa.Bardzo dużo osób oceniło tą firmę.Każdy normalny człowiek powinien z daleka omijać tą pseudofirmę bo z takich warunkach pracy nie dożyje nawet do 50
zdjecie uzytkownika
Markiz - 2013-10-10 21:56:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Jeśli masz ochotę pracować w niewolniczej firmie to Polkam jest w sam raz dla Ciebie.Jeśli lubisz być dymany z pieniędzy i traktowany jak śmieć to lepiej nie możesz trafić.Polkam bierze przykład z [usuniete przez moderatora] Korei Pólnocnej.
zdjecie uzytkownika
xxx x2 - 2013-10-12 20:32:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
No i sie wszystko wyjasnilo.Bowim zawiesił działalność zbrojarni.Pozdrowienia dla [usuniete przez moderatora] za położenie zbrojarni na dechy.Całe 8 lat ciężkiej pracy poszło w błoto - więcęj takich ludzi:-) :-) :-)
aha !!!pozdrowienia i szacunek dla ludzi z Bowimu ze się nie dali temu choremu systemowi jakie proponował Polkam
zdjecie uzytkownika
pracownicy bowimu - 2013-11-15 21:44:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dzisiaj pożegnaliśmy pracowników firmy POLKAM jednak nie udało im się uratować BOWIMU:( nic dziwnego takimi ludżmi to tylko można sobie reputacje zepsuć!!!
zdjecie uzytkownika
xxx x2 - 2013-11-15 21:52:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [pracownicy bowimu - 2013-11-15 21:44:12]:
Podobno różowa koszula nie tylko zbrojarnie rozłożył na łopatki ale i nową INSIGNIE która dostał od prezesów a tak w ogóle ciekawe za co?
zdjecie uzytkownika
Trafiony - 2014-06-24 09:16:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Chciałem się dowiedzieć jakie warunki oferują teraz nowym pracownikom i czy w ogóle planują jakieś przyjęcia? Dziękuję.
zdjecie uzytkownika
Michał - 2014-08-02 18:40:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
pracowałem w polkamie prawie 2 lata najpierw w dąbrowie potem we wrocławiu potem przyszedł nowy brygadzista przy okazji rodzina szefa Maćka i powiedział że będę robił nocki na początek miesiąc a potem się zobaczy więc postanowiłem się zwolnić za to szef powiedział że jak ja potraktowałem firmę tak ona potraktuje mnie i zabrał mi z wypłaty 920 zł dając ochłapy na(usunięte przez administratora)póki robisz na nich jest dobrze gdy chcesz sobie polepszyć to cie okradają taka prawda
zdjecie uzytkownika
MAJSTER - 2014-08-04 13:58:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
( usunięte przez administratora ) - BZDURA!!!
A co do zwolnienia - to było niestawienie się w pracy a nie zwolnienie - czyli art. 52..
Dla pracowników, którzy w sposób cywilizowany się zwalniają nigdy nie ma problemów, a dla tych, którzy, tak jak ty, cichcem [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i zostawiają firmę z dnia na dzień należałoby nie 900 a całą wypłatę zabrać!!!
zdjecie uzytkownika
Michał - 2014-08-04 18:33:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
tak tylko że ja 2 tyg wcześniej zadzwoniłem do biura i powiedziałem że się zwalniam a gdy wręczyłem brygadziście pismo że zwalniam się w trybie natychmiastowym on świadomie nic nie powtórzył w biurze i dlatego dostałem dyscyplinarkę podobno to jego nie pierwszy raz,swoją drogą piękne słownictwo Paweł,znowu w pracy zamiast pracować siedzisz na necie i oglądasz pornole a co tam w OBI nie ma promocji po co takie przekleństwa,niedługo przecież przyjadę do chłopaków to mi będziesz wszystko mógł opowiedzieć,,,poza tym stary Kamiński jest uczciwy każdy tak mówi a PAN Maciek niestety nie
zdjecie uzytkownika
adm - 2014-08-04 21:02:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Daj spokój chłopie! Wszyscy wiedzą, ze chciałeś wydymac firmę. Juz na początku roku tez z dnia na dzien z Returna i wyjechałeś za granice. Wtedy z tego co wiem nikt ci problemow nie robil, pomimo ze uciekłeś porzucając robote. I po miesiącu zes wrocil bo cię wyrolowali. I to wlasnie ten "niedobry" Pan Maciek cię przyjal znów, choć mógl cię olać tak ja ty ich olałeś. A ty koles miesiąc później wywijasz ten sam numer w szczycie sezonu i płaczesz, ze ktoś ci stawke obciął. A zastanowiłeś sie głąbie na jakie straty, w wyniku nie wykonanej produkcji, naraziłeś firmę?? Ogarnij sie trochę i przestań kompromitować!
zdjecie uzytkownika
Były - 2014-08-13 17:56:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pan Paweł - ksywa Parówa.
Pracując w Sosnowcu na zbrojarni znaczy siedząc bo on nigdy nie pracował był największym debilem jakiego znałem.Całymi dniami siedział w biurze i bawił się swoim sisiorkiem oglądając spoconych pracowników pracujących na hali przez dziurkę od klucza.Wychodził tylko jak był wołany do Batmana na ruchańsko to wtedy musiał się wypinać.
zdjecie uzytkownika
Kimberly - 2014-09-05 00:02:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@byly Myślę, że nie na miejscu jest wyciąganie takich 'pikantnych' szczegółów. Niestety nie nam oceniać pracę innych ludzi. Wszystkiemu temu powinien się przyjrzeć ktoś, kto ma moc decydowania o zajmowanym stanowisku. Wydaje mi się tylko, że niektóre stanowiska zajmowane są przez niewłaściwe osoby - czy tylko ja to widzę?
zdjecie uzytkownika
tolilli32 - 2014-09-20 05:52:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [pracownicy bowimu - 2013-11-15 21:44:12]:
nie chce wam sie robic nieroby tylko czekać na kase
zdjecie uzytkownika
Jajdzio - 2014-09-23 09:43:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@Tolili32 Twoje podejście jest nieco śmieszne. Po to ludzie przychodzą do pracy, żeby osiągać realne zarobki. Nie da się ich inaczej osiągnąć jak przez normalną, rzetelną pracę. To, że jest spora grupa ludzi, która narzeka na swoje życie to inna bajka. Chociaż POLKAM nie stwarza złych warunków w stosunku do konkurencji.
zdjecie uzytkownika
lukason - 2014-10-03 16:52:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a ja powiem tak,znasz niemiecki to zyjesz,trzeba bylo sie uczyc,teraz mam nato (usunięte przez administratora) jestem na niem, warunkach,niektorym jednak wspolczuje majac jak np,kredyty,sa zmuszeni zapierd.....u polskich posrednikow,
zdjecie uzytkownika
max - 2014-10-05 16:59:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Nie u pośredników ale w firmach biorących cale kontrakty. I to dlatego, ze Niemcom sie nie chce ciężko pracować. Polskie firmy pracują na całym świecie płacąc podatki i zobowiązania w Polsce. A Ty dorabiasz Helmuta. Bo mąż kilka euro więcej.
Gratuluje
zdjecie uzytkownika
OPI - 2014-10-21 15:20:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
WYZYSK WYZYSK W NIEMCZECH NA URLOPY JEŻDZĄ TYLKO CZESTO KONFIDENTY RODZINA NORMALNI PRACOWNICY NIE UZALEŻNIONE OD NAJWIĘKSZEGO ZEZOWATEGO IMPOTENTA TRYBON KIEROWNIKA DWIE BABY JUŻ GO ZOSTAWIŁY TO POMYSLCIE SOBIE JAKA PARÓWA TO ZEZOWATA JEST
zdjecie uzytkownika
Zdzi - 2014-11-19 14:31:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Myślicie, że lepiej się zgłosić osobiście do pracy w POlkamie czy lepiej sobie darować i ewentualnei wysłać maila ze swoim CV. Ktoś ma jakieś doświadczenia. Powiem wam szczerze, nie ważna dla kogo pracuje tylko ważne ile za taka pracę dostaje za godzinę. W końcu będize dobrze mam nadzieje i dostaę pracę.
zdjecie uzytkownika
MER - 2014-11-19 15:14:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zgłoś się osobiście. A dostaniesz tylne, na ile masz wiedzy umiejętności.
Jesteś dobry = dobrze zarabiasz.
Jesteś słaby = będzie pomagierem ze minimum
zdjecie uzytkownika
MAŁYALEBYK - 2014-11-19 15:15:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
CV online zawsze traktowane jest jak jedno z wielu.
Jak Ci zależy, to staw się osobiście lub skieruj kroki bezpośrednio do zakładu, gdzie POLKAM ma swoich pracowników. Tam lepiej Ci wytłumaczą na czym rzecz polega niż te panienki w biurze.
zdjecie uzytkownika
222 - 2015-03-26 17:25:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
uwaga na b.a.m. stahl z pod lipska,barbara i mlody bajera super,a pozniej nie wyplacalni,ludzie tylko sie zmieniaja,nie polecam.
zdjecie uzytkownika
ktos - 2015-04-09 08:25:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
może ktoś cos więcej wie o firmie b.a.m.stahl spod Lipska?
zdjecie uzytkownika
zly - 2015-04-09 13:04:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Maja tylko dobra bajere i dar przekonywania.umowa niem.w ktorej nic ci sie nie nalezy.
Niemieckiego nie znaja maja tlumaczke.za urlopy nie placi.nie znaja sie kmpletnie na niczym
Jezdza po zbrojarniach i daja najnizsze ceny.to skad ma miec na wyplaty,totalna porazka,
Firma kogucik,a w pl.do tego sa oskarzeni.i dlatego firma na mlodego a stara zadzi,hehe
zdjecie uzytkownika
ktos - 2015-04-09 22:29:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [zly - 2015-04-09 13:04:22]:
A jakie warunki mieszkaniowe?jak dokładnie ta firma się nazywa bo nic w necie nie mogę znaleźć?
zdjecie uzytkownika
zly - 2015-04-10 02:39:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Daj na luz.W necie ich nie znajdziesz.
zdjecie uzytkownika
MAX - 2015-04-10 07:19:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Panowie, przestańcie tu pisać o lipnych firmach - tu ma być informacja o Polkamie a nie o jakiś oszustach.
zdjecie uzytkownika
dino - 2015-08-19 12:15:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no wlasnie zgadzam się z @MAX, czytam i zaden komentarz nie ma zwiazku z firmą POLKAM. no ale nawiazujac do jeszcze wczesniejszych wpisow, wlasnie chcialem wyslac swoja aplikacje do firmy i super ze wczesniej wszedlem i zauwazylem ze lepiej osobiscie sie zglosic do siedziby. w taki razie wydrukuje i jutro sie wybiore do firmy porozmawiac z osoba kompetentna. ale moze mi ktos odp jakiej wysokosci mniej wiecej sa tam zarobki?
zdjecie uzytkownika
romek - 2015-09-18 15:54:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
tez mi się wydaje, ze niektórym osobom pomyliły się chyba firmy, bo nazwy są podobne. Wiem, ze na pewno jak się do nich przychodzi jako nowo zatrudniony pracownik, nawet na okres próbny to od razu ma się szkolenie u nich, no i nie trzeba się prosić o umowe, tych procedur to akurat dobrze przestrzegają z tego co wiem.
zdjecie uzytkownika
jarek - 2016-01-14 16:59:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam .Mam pytanie czy są przyjęcia w firmie na Niemcy. Pracuję w podobnej firmie w Niemczech, i jestem zainteresowany pracą ,nie wiem na jakich warunkach tam pracujecie. Sory ale nikt nie napisał żadnego ciekawego spostrzeżenia odnośnie pracodawcy czy wypełnia warunki umowy o ile taka jest jak z urlopami ,co ile zjazdy i inne rzeczy , jak rzeczywiste zarobki ,po ile pracujecie ,jak sytuacja na hotelu
zdjecie uzytkownika
zen - 2016-01-14 17:01:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [jarek - 2016-01-14 16:59:31]:
sa przyjecia na niemcy
zdjecie uzytkownika
jarek - 2016-01-14 20:53:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dzięki Czy wiadomo coś o zarobkach i urlopach
zdjecie uzytkownika
gronik - 2016-01-16 23:14:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@jarek jeśli masz podpisaną umowę o pracę to przysługuje Ci urlop tak jak w każdej firmie, natomiast same zarobki nie są skonkretyzowane, od 2000 w górę.
zdjecie uzytkownika
filo - 2016-01-17 19:04:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hej , mam i ja pyt , czy sa moze przyjecia na terenie polski ? a kakretnie chodzi mi o Poznan lub Wrocław ???????????????????????
zdjecie uzytkownika
MAX - 2016-01-25 08:35:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
są przyjęcia
zdjecie uzytkownika
ktoś - 2016-02-17 19:45:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
2000 i jeszcze w górę ??? ha ha ha,dobre,2000 ale brutto
zdjecie uzytkownika
SuzukiSwift - 2016-02-18 07:51:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@Ktoś, nie siej zamętu bo [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] zjadłeś i [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] gadasz. Poznań, Wrocław i Dąbrowa zarabiają przy pełnym miesiącu w granicach od 3000zł (13zł/h) do ponad 4000zł (17zł/h) NETTO. Więc ( usunięte przez administratora )głupot bo 2000zł brutto to zarobi gnojek taki jak Ty, co przepracował pół miesiąca za najniższa stawkę bo na więcej go nie stać i to jeszcze jak zrobi reklamację i zostanie za nią obciążony.

@filo, Tak, są przyjęcia na Polskę.
zdjecie uzytkownika
kris - 2016-02-18 08:11:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
2000 brutto to zarabia sprzątaczka a nie operator maszyn zbrojarskich
zdjecie uzytkownika
Diademek - 2016-02-19 20:42:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No chyba trochę nie bardzo kris, akurat sprzątaczki zarabiają dużo mniej, no chyba, ze pracują w kilku miejscach naraz, ale zwykle tak nie jest, a tu jest i 4000zł ponoć
zdjecie uzytkownika
ktoś - 2016-03-14 11:09:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
czytajcie ze zrozumieniem a nie się irytujecie,Jarek zapytał o zarobki i warunki w Niemczech,górnik odpowiedział ze 2000 w górę,więc moja odpowiedz dotyczyła ze w Niemczech nie zarobi 2000 euro,(chyba że brutto).Trudno uruchomić szare komórki?
zdjecie uzytkownika
ktoś - 2016-03-15 07:47:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Przepraszam miało być gronik a nie górnik
zdjecie uzytkownika
gumbi - 2016-03-16 14:58:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
właśnie zastnawiam się jak będzie teraz u nich wyglądała praca, bo w sumie można się zatrudnić, ale jest tylko niepełny etat, a to nie każdemu pasuje wiem.
zdjecie uzytkownika
danuta,konrzewska - 2016-04-13 21:09:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
jesli chodzi o warunki mieszkaniowe i sanitarne TRAGICZNE syf w szczególności w czasie weekendu ,syf kila i bród większości to nie przeszkadza , bo przyzwyczaili sie chyba juz i uważają ,ze takie warunki są norma:( co do ludzi to o dziwo w wiekszosci sa (nawet) w porządku ,choc trzeba bardzo uważać gdzie i o kim sie mówi prawem serii większość tajemnic i sekretów wyjawianych w jednym pokoju przy wodce wypływa za chwile w innych miejscach:)lepiej gębę trzymać cicho i nie wywewnetrzniac sie , jest ogolnie kilka med pokroju ... ,ale to syn ......i zawsze [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] skonczy:))))))))teraz praca , w sumie jak na kazdym werku ciezka po 12 godzin ,chyba w piatek jest 9 ,ale za to sobota tez jest 9 -tka takze na jedno wychodzi , ale już sam system podpierd..... jest ogromny ,majster i kierownik psy karwa gończe w sumie to az smieszne ,goscie maja za zadanie walke z wiatrakami :)))))) chyba tępi są ,bo sam w sobie system cetli i załadunków eliminuje nieróbstwo , ale tutaj jest to podpięte do granic absurdu w sumie wypowiadam się ogólnie ,ale bylem tylko w Brühlu wiec wiedze mam okrojona :( no i co najważniejsze ,jeśli chodzi o wypłacalność , rozliczanie sie ze swoich obowiazkow finansowych wzgledem finanzantz o pity skladki terminowosc , to jedna z lepszych firm Polskich na rynku niemieckim do 10 masz , co masz w umowie i to jest na 100% za to mozna tylko chwalic i nic dodaj lub ujac..... porada :)jezeli znasz chociaz komunikatywnie jezyk niemiecki to szukaj roboty na niemieckim werku , gdzie pracuje jak najmniej polakow:) pracuj z ruskimi , murzynami i niemcami inna atmosera nie ma podpi.....sie na wzajem jest normalnosc usmiech z rana i czesc na wieczor , finansowo i godzinowo nie spodziewaj sie tez cudow mozesz wyciagnac 2300 ale placisz wiekszy podatek wtedy i tez pracujesz po 12 godzin za normalny miesiac po 8 godzin od 7 do 16.30 w tym 1.5 h przerwy zarabiasz okolo 1700 na reke zreszta chcesz to pisz danuta.konrzewska @tlen.pl moge rowniez wyslac zdjecia o warunkach sanitarnych firmy Polkam:))))))))pozdrawiam rodakow hej
zdjecie uzytkownika
Stefan - 2016-04-14 08:07:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
danuta.konrzewska @tlen.pl - UWAGA USZUSTKA!!! Bierze niby do pracy a potem kasy nie ma!!!
A co do warunków sanitarnych - to przecież ludzie ja tworzą a nie firma.
Warunki są ok, tylko niektórzy ludzie to brudasy.
zdjecie uzytkownika
tomek - 2016-04-15 15:01:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
POLKAM poszukuje do pracy zbrojarzy do zakładu prefabrykacji zbrojeń, wymagana znajomość obsługi maszyn do cięcia i gięcia stali, nic więcej nie podają w ofercie a ja chciałem się dowiedzieć na jaką umowę mogę liczyć i orientacyjnie coś o zarobkach na tym stanowisku
zdjecie uzytkownika
danuta,konrzewska - 2016-04-15 21:32:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Stefan - 2016-04-14 08:07:00]:
nie jestem USZUSTKA ośla łąko jak to napisałes ,nikogo nie zatrudniam nic nie wyplacam ,jest to tylko post odpowiadajacy na powyzsze pytania:)

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie POLKAM sp.zoo!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie POLKAM sp.zoo
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert