brak logo

FAMUR

Katowice

Opinie o FAMUR

lol 2017-01-20 10:06
Nie zgodził bym się z tym
3
Młoda 2017-01-23 16:02
Widziałam ofertę pracy dla recepcjonistki praktykantki w Katowicach. Wiem, że firma jest spoko i chętnie bym rozpoczęła pracę. Mam jednak pytanie czy rozmowa rekrutacyjna jest trudna? Ile mogą mi zapłaci za praktyki i czy są przy tym jakieś szkolenia
obcy 2017-01-23 23:02
Czytanie ze zrozumieniem odpowie Ci na twoje pytania.
Malarz 2017-02-07 15:30
Kandydatow duzo nie ma wiec brak obaw. Praca malo ciekawa moim zdaniem, ale to juz kto co woli. W budynku dyrektorow i prezesow, wiec strach krzywo palcem kiwnac. Ogólnie zazwyczaj pensja stazowa jest w wys 1600, ale nie spodziewalbym sie duzych szans na rozwoj zawodowy w tym akurat pionie.
1
galop 2017-02-15 15:58
jak przejdziesz 3 etap y udziwnionej rekrutacji żeby z 5 osób mogło zarobic w tym pani psycholog to moze dostaniesz zaszczytna funkcje recepcjonistki wymiela cie na wszystkie stony a potem zaporponuja etat z najznsza krajową bo to mega korop wiec dla ideii warto poproacowac za pół darmo za to w jakiej firmie :)
3
Adelka 2017-02-21 16:30
Przeszłam rekrutację i mam się całkiem dobrze. Myślę, że dobra rekrutacja to sukces dla firmy, i dlatego są dobrzy jako firma. Ciekawa jestem jak będzie mi się pracowało.
Hanna 2017-02-28 13:50
@Malarz, dlaczego uważasz, że praca jest mało ciekawa?
1
Hanna 2017-03-02 08:36
@Almost, proszę o merytoryczne komentarze. Nie tolerujemy wulgaryzmów.
Flix 2017-03-07 15:55
Zastanawiam się nad pracą jako tokarz. Ile można zarobić? Czy praca jest na akord? Czy można przyznać?
Hanna 2017-03-07 16:02
@Flix wysłałeś już swoją aplikację?
Flix 2017-03-07 20:15
Jeszcze nie.. ale sie zastanawiam. Rozne opinie kraza na temat tej firmy.. W obecnej pracy mowia, ze jest syf... Chcialbym sie jednak czegos dowiedziec od bylych lub obecnych pracownikow.... glownie chodzi mi o zarobki, atmosfere no i oczywiscie charakter pracy mam tu na mysli, czy produkcja odbywa sie na tzw akord i zapieprz totalny
Hanna 2017-03-08 09:50
@Flix w takim razie mam nadzieję, że to forum spełni Twoje oczekiwania. Kto pomoże?
Pracownik 2017-03-10 10:57
Witaj. Pracuję w Famurze ale nie jako tokarz. Praca jest pewna. Zarobki nie biją na glowe ale da się żyć.Jest fundusz socjalny co jest dużym plusem. Każda nadgodzina płatna. Nie ma żadnych odbiorów w postaci dnia wolnego.Atmosfera jest dobra.Mistrzowie spoko.Minus dla Ciebie, że pewnie będziesz robił przez Agencję.Pozdrawiam i życzę sukcesów.
1
Hanna 2017-03-10 11:25
@Pracownik dzięki, że podzieliłeś się swoim doświadczeniem z FAMUR. A na jakim stanowisku jesteś zatrudniony?
Pracownik 2017-03-11 09:30
Na produkcji ale nie chce się chwalić szczegółami :-)
1
Hanna 2017-03-14 11:06
@Pracownik oczywiście, rozumiem. To co w takim razie najbardziej Ci się podobało w FAMUR?
Malarz 2017-03-15 07:22
Dlaczego praca na recepcji jest malo ciekawa i rozwijajaca moim zdaniem? Kazdy moze sobie sam odpowiedziec na te pytanie, zreszta nie kazdy oczekuje tego samo. Gdyby kazdy byl dyrektorem to kto by pracowal? Generalnie firma jest dla wielu osob przejsciowa, poniewaz maja studia albo cos innego w miedzyczasie do roboty, a praca jest na poziomie "zamieszaj kawe w filizance" i abstrachujac od recepcjonistki, jest tak na kazdym stanowisku, jest pare jednostek, ktore probuja jako tako rozwijac firme. Dyrektorzy w wiekszosci podobne lenie do zwyklych pracownikow i na rozwoju ich firmy im nie zalezy ani troche. Jest paru dyrektorow, ktorych moglbym przedstawic w dobrym swietle chociazby z powodu tego, jak sie zachowuja i co potrafia jesli chodzi o wydane im polecenia.

Czy polecam firme ze wzgledu na rozwoj?? Dobre pytanie, jesli ktos ma male doswiadczenie i umiejetnosci to bardzo polecam, ale jesli liczy, ze firma pozwoli mu sie rozwijac ponad wasko wyznaczone ramki to niestety takiej mozliwosci nie dostanie. Tak np tokaz z ambicjami, nie ma szans na kursy doszkalajace z zapisu konstrukcji mechanicznych, obrobki plastycznej czy jezykow obcych, wiec nie ma mozliwosci rozwoju czy przeskoku jesli chodzi o tkzw "awans", chyba, ze wszystkie kursy itd bedzie robil na wlasna reke, na co nie pozwola mu zarobki, bo skadinad wiem, ze ludzie z produkcji nowymi audicami nie jezdza, ze tak to ujme. Co to oznacza? Jest to firma dla ludzi w srednim wieku lub mlodych, ktorym nie zalezy na rozwijaniu sie, a chca spokojnej prostej pracy. Stawiajac stanowiska w jednej linii od najnizszego praktykanta po dyrektora, nie ma zadnych ciekawych projektow, zadnych wyzwan. Co prawda dyrekotr po paru latach moze sie doprosic zorganizowania kursy dla kadry zarzadzajacej, ale jest to smiech na sali. Czyli nawet dyrektor nie moze sobie za bardzo pozwalac na rozwoj, chyba ze we wlasnym zakresie, bo temu juz pozwala na to wyplata. Zazwyczaj na rozwoj "za firmowe" moglby sobie pozwolic zaraz po prezesie "dyrektor operacyjny", ale trudno powiedziec by im sie juz chcialo, prace maja pewna, zarobki maja dobre, nikt od nich nie wymaga zdobywania gor, wiec malo ktoremu by sie chcialo.

Podsumowujac:
Firma dostosowuje sie do obecnych czasow i okolicy, gdzie ludziom po szkole (lub w jej trakcie jeszcze) nie chce sie robic kursow i zdobywac nowych umiejetnosci, a ta praca jest wlasnie idealnym rozwiazaniem dla tych osob. Przyjda do pracy, dzien zaczna z kawa, na spokojnie wlacza sobie maszyne czy odpala komputer i dzien leci, to co da sie zrobic w godzine robia w 8. Czy to zalety czy wady firmy, odpowie sobie kazdy, poniewaz nie mozna generalizowac, ze cos jest dobre czy zle, to juz zalezy czego sie oczekuje od pracy.
Pracownik 2017-03-15 08:38
Kultura pracy,czysta i zadbana hala produkcyjna,fundusz socjalny.Mistrzowie ,którzy idą na rękę dla pracownika co rzadko się zdarza.Karty podarunkowe dla dzieci na Święta i dzień dziecka.Nie sama kasa do tzw. łapy motywuje w tych czasach.Choć uważam że powinno być więcej takich programów motywujacych(benefitów). Są też minusy jak w każdej firmie ale nie będę przyszłych kandydatów zniechecał.Ale przedmowca juz kilka opisal.Pozdrawiam
Hanna 2017-03-15 09:09
@Pracownik cieszę się, że podzieliłeś się swoją opinią. A jakie benefity byś jeszcze dodał?
Pracownik 2017-03-15 21:19
Pani to jest z Działu Rozwoju Organizacji Famur czy mi się tylko wydaje??Jeśli tak to minusy firmy pani doskonale zna. Chętnie chciałbym w firmie rodzinne ubezpieczenia. W czasach gdzie tak ciężko dostać się do specjalisty było by naprawdę dobrze mieć takie ubezpieczenie. Póki co nic mi do głowy więcej nie przychodzi.
Hanna 2017-03-16 09:33
@Pracownik w żaden sposób nie współpracuję z FAMUR. Dziękuję za Twoją opinię. Cenna uwaga dotycząca benefitów.
tokarz 2017-03-20 00:32
Ale was ta Hanna podpuszcza wy jej jak dzieci w przedszkolu wszystko gadacie :)
4
Hanna 2017-03-20 09:48
@tokarz nikogo nie podpuszczam. Chętnie dowiaduję się Waszej opinii na temat pracy w FAMUR. Będą to zapewne cenne informacje dla przyszłych kandydatów.
tokarz 2017-03-20 20:07
Oj Hanka Hanka zajmij się jakąś porządną pracą....
7
Antek 2017-03-23 22:47
Hanka najbardziej w pracy podoba mi się jak cię ...nie widzę :)
2
Szybki 2017-03-24 07:17
Hanka zajmij sie praca a nie sciemnianiem jak to zwykle czynisz i szpiegowaniem.
1
TJ 2017-03-24 19:54
Witam, w FAMUR szukają teraz kogoś na stanowisko specjalisty ds. wsparcia sprzedaży
eksportowej na rynku rosyjskim. Czy ktoś mógłby napisać coś o specyfikacji działu eksportu na Rosję? Wielkość działu, atmosfera pracy, wymagany poziom znajomości rosyjskiego? Musiałbym chyba odrdzewić swój rosyjski by spróbować ;) Pozdrawiam i proszę o info jeśli ktoś coś...
Antek 2017-03-25 11:28
Hanka odpowiedz Panu :)
1
MI 2017-03-27 09:40
Właśnie. Pani Hanno, niech nam pani odpowie. Ja też widzę ogłoszenie Manager Eksportu z j.rosyjskim. Mam 10 lat pracy z rynkami wschodnimi - głównie automotive. Rosyjski oczywiście biegły techniczny i biznesowy. Angielski komunikatywny. Ciekawe - jakie wynagrodzenie? Czy możliwy home-office, jakie auto służbowe...?
Hanna 2017-03-27 10:00
Tak jak wspominałam, nie współpracuję z FAMUR. Jestem redaktorem serwisu GoWork.pl Chcecie dowiedzieć się więcej o moim zadaniu? Wystarczy, że najedziecie myszką na na ikonkę mikrofonu, przy moim nicku. Chętnie również poznaję Waszą opinię na temat pracy.
Edek z fabryki kredek 2017-03-27 13:36
To nie udzielaj rad i nie wygłaszaj opinii na temat firmy w której nie pracujesz
Hanna 2017-03-27 13:45
@Edek z fabryki kredek, nie wygłaszam opinii na temat firmy, dopytuję Was o Waszą ocenę. Może Ty też podzielisz się z nami swoimi doświadczeniami związanymi z pracą w tej firmie?
Edek z fabryki kredek 2017-03-27 19:07
Nie podzielę
2
Zdzichu prawdziwy 2017-03-29 22:34
Wiadomo coś o połączeniu z Kopexem ? Będą coś likwidować, łączyć działy ?
Malarz 2017-03-31 07:57
Kopex zostaje, bo jest to jednak firma znana a co za tym idzie ich klienci na pewno nie byliby zadowoleni z powodu "zmiany" dostawcy sprzętu. Możliwe, że trochę maszyn z kopexu przejdzie pod famur. Pracownicy wyższych stanowisk na pewno w większości zostaną (załatwiane są umowy na przenoszenie numerów służbowych z bodaj t mobile do plusa lub podpisaniu z nimi umowy). Co do zwykłych pracowników ciężko powiedzieć, ale z powodu zostawienia na razie kopexu w spokoju prawdopodobnie nie mają się na razie (w większości) czego obawiać.
Hanna 2017-03-31 09:05
A jak w FAMUR wygląda możliwość rozwoju pracownika?
Edek z fabryki kredek 2017-03-31 19:28
Hanka to znów ty???????????? Wstydu nie masz czy co :)
5
Zdzichu prawdziwy 2017-04-02 23:33
Jak nie jesteś kolegą kierownika/dyrektora ze szkoły, to marnie.
Malarz 2017-04-03 08:13
Pisalem o tym wyzej, mozliwosc rozwoju istnieje, ale tylko na wlasna reke. Wg podejscia firmy dopiero pracownicy od dyrektora w gore powinni sie rozwijac bo to od nich zalezy cala firma. Dla zwyklego pracownika typu np taki operator zrobia kursy zwiazane z praca jak kurs i certyfikat na suwnice. Duzo osob nie posiada szkolen zwiazanych z praca jaka maja robic, wiec czesto robia cos tak jak im sie "wydaje".

Rozwoj osobisty jest nagradzany bo mozna dostac awans itd, ale jednak wymaga to swojego wkladu pienieznego, poniewaz firma nie potrzebuje zwiekszac kompetencji swoich pracownikow, z tego tez powodu, ze moga miec rozliczne roszczenia wzgledem placy wtedy. W przypadku nie otrzymania takowej moga zmienic firme, wiec lepiej by pracownik sie nie rozwijal za pieniadze firmy, poniewaz moze odejsc z niej.

Jesli chcesz wiedziec wiecej o rozwoju, odsylam do mojego wpisu troche wczesniej.
Hanna 2017-04-03 10:22
@Malarz, bardzo dziękuję za Twoją opinię. Dla zainteresowanych - na stronie firmy znajdziecie aktualne oferty pracy: https://www.famur.com/kariera/oferty-pracy.html
Edek z fabryki kredek 2017-04-03 16:18
Hanka Hanka....
2
Zbycho 2017-04-04 17:18
To jest nieprawda , co pisze Malarz, zwykli pracownicy Kopexu ,a w zasadzie Kopexu Machinery są
zwalniani ,ale tylko Ci , dlaczego ? Dlatego , bo zostają koleżanki i koledzy z Kopexu, nie żadni specjaliści , oraz grono strych pierdzieli przed emeryturą , co uciekli przed zwolnieniem ...i maj [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] pod ochroną teraz
3
Ciekawski 2017-04-06 11:52
Witam, widzę, że pojawiła się oferta na stanowisko młodszego technologa-programisty, ktoś może wie na jakie widełki można liczyć jeśli chodzi o płacę? Praca wydaje się interesująca i na rozpoczęcie kariery zawodowej może być to dobry punkt w CV
Edek z fabryki kredek 2017-04-06 23:55
Haniu, odpowiedz Panu :)
Może jakaś randka w piątek ?:)
4
Ktoś tam 2017-04-14 20:12
Na jakie wynagrodzenie może liczyć frezer CNC?
Edmund 2017-04-15 16:44
Hanka odpowiedz Panu :-)
3
Hanna 2017-04-19 10:08
@Edek z fabryki kredek, @Edmund tak jak już wspominałam nie współpracuję z FAMUR. Jestem redaktorem serwisu GoWork.pl Może ktoś jednak ma jakieś doświadczenie ze stanowiskiem, o które pyta @Ciekawski?
Edek z fabryki kredek 2017-04-19 16:18
Hanka, żyjesz ;))))))))))))))
Nie wiesz, że Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach ? :)
1
Lemur 2017-04-25 15:01
FAMUR jest doświadczonym producentem zaawansowanych technologicznie i wysokowydajnych rozwiązań dla górnictwa i myślę, że o firmie dyskusja byłaby znacznie ciekawsza a tu jakieś dyrdymały jak w przedszkolu.
1
Waldek 2017-04-27 21:50
Hanka jak jesteś redaktorem , to dlaczego nie piszesz o tym ,co się dzieje w Kopexie z pracownikami , że prawie wszyscy dostają wypowiedzenie , są zwalniania z pracy , a nie są to zwolnienia grupowe , tylko po cichu pykają co miesiąc po kilka osób , omijając w ten sposób prawo , gdzie zostają tylko osoby po znajomości i stare krowy przed emeryturą , które dostały cynk z zatrudnienia , uciekły na L-4 ,i są teraz chronione , dlaczego nikt nie pisze i nie mówi głośno o tym nieuczciwym działaniu
Zostaw swoją opinię o FAMUR - Katowice
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie FAMUR