brak logo

FAMUR

Katowice

Opinie o FAMUR

jaa 2016-08-05 20:26
nie polecam na pewno spawaczom-jeżeli chodzi o delegacje
jaa 2016-08-05 21:01
może spoko jak praca na miejscu
nowy 2016-08-23 17:43
chciałbym zatrudnić się na montażu elektrycznym czy ktoś może mi powiedzieć jak się pracuje na ile mniej więcej można liczyć jaka atmosfera na wydziale
Magazynier 2016-09-08 09:02
Witam jestem zainteresowany pracą na magazynie. Czy jest ktoś wstanie powiedzieć jak ta praca tam wygląda jaka atmosfera jaka kasa?????
HANYS 2016-09-22 07:55
Witom
ile u wos zarobi programista CNC? Ile tam mocie maszyn? Ilu programistów??

Jakie warunki pracy?

Pozdro,
9
marten 11 2016-10-01 22:26
Czy jest możliwość dowiedzieć się u was jak zarabia u was tokarz ale nie cnc zwykły , mam 40 km do was a praca sie u mnie sypie , prośba nim tam złożę cv . Z góry dzięki .
Seldunia 2016-10-08 21:10
Mam mieszane uczucia na temat Famuru. Jak pracowałam to wszystko było dobrze, choć łatwo nie było (mam na myśli straszne tępo pracy), ale dawałam radę ładnych parę lat. Ubolewam natomiast nad tym, że zwolnili mnie, za to postanowiłam poszukać pracy gdzie indziej. Nie byłam mocno zdecydowana, ale jak firma otrzymała moje CV (wiadomo, że nie bezpośrednio ode mnie) to mnie zwolnili.
marten 11 2016-10-10 12:37
Czy jest możliwość dowiedzieć się u was jak zarabia u was tokarz ale nie cnc zwykły , mam 40 km do was a praca sie u mnie sypie , prośba nim tam złożę cv . Z góry dzięki .
ialao 2016-10-10 12:49
Specjalista ds. relacji inwestorskich jest u nich potrzebny z tego co widze i zarobki sa dobre, tylko jest też podział właśnie na podstawe i na wynagrodzenie dodatkowe. Na pewno można u nich też premie dobre dostać.
1
Tech 2016-10-25 08:37
Ile zarabia u was technolog?
tfhs11 2016-10-25 20:48
technolog? - 2100 do ręki + 6% premii.
5
Tech 2016-10-26 08:27
To tak dużo!!! A na REMAGU??
1
Technolog 2016-10-26 21:40
Za takie drobne to bym z łóżka nie wstawał.
Albo wprowadzasz ludzi w błąd albo tylko Ty tyle masz.
tfhs11 2016-10-27 12:35
zatem napisz za ile wstajesz codziennie z łóżka
Operator WW 2016-10-28 19:48
To chodź kolego do nas na wózek. Pracuje w Centrum Dystrybucyjnym (słowo usunięte przez administratora) i mam 2460 na rękę z około 20 nadgodzinami.
Z serwisu 2016-11-25 22:03
Potwierdzam - serwisant, kilka lat w firmie :)
kopeksowiec 2016-12-03 12:29
co teraz będzie?
Technolog 2016-12-03 17:50
Z tego co piszą na WNP to TDJ będzie miało kontrolę nad zakładem oraz będzie prowadzona dalsza restrukturyzacja.
Pif Paf Johnny 2016-12-06 14:42
.... czyli rzeź niewiniątek. Szykujcie się na duże zmiany (patrzcie na Tagor).
1
lol 2016-12-16 21:13
Ponton nabiera wody idziemy na dno koniec nainych kopalni które kupowały ten bubel
4
Malarz 2016-12-23 21:30
Troche dziwia mnie te maile zakladowe, nie wiem ile osob ma konto w systemie zakladowym, ale nic mi nie wiadomo o zadnej kontroli itd xD. Sa zmiany, ale to bardziej specjalista przechodzi na kierownika, ten dostaje awans bo otwieraja mu jakies inne stanowisko, prawde mowiac tez nie wiadomo jaki jest tego powod. Czy ktos probuje cos zmieniac? Jako mlody inzynier powiem tak, maja na tyle duze zyski z powiekszania spolki, ze jest im obojetne to jakie straty ponosza na konkretnych jej oddzialach. Jesli kierownictwo potrafi odrzucic detal, poniewaz tokarz czy frezer twierdzi, ze maszyna go zepsula a sami nie potrafia ocenic faktycznego stanu i tego jak zaradzic zaistniales sytuacji? Sa to straty spowodowane niekompetencja zalogi. Jedyne osoby wykwalifikowane (w samym procesie wytwarzania) to sa tokarze, ktorzy notabene potrafia taki kit wcisnac kierownictwu, ze srednio ogarniety technik potrafilby zalapac, ze jest to niemozliwe. Kazdorazowe zwalenie zepsutego detalu na zle systemy pomiarowe, czy zepuscie sie maszyny? No prosze Was ludzie... czasem wystarczy nawet naostrzyc noz, czy troche zmienic charakterystyke obrobki i da sie naprawic te detale (i wiem to nie pracujac na takim stanowisku), a kierownik nie ma o tym pojecia... A co mozna powiedziec o technologach? Duzo nie powiem, ale sa przypadki gdzie "bardziej kosztownie" proces parogodzinny mozna wykonac w 20-30 minut, co notabene ma przelozenie na wieksza produkcje i lepsze zarobki, ale zaklad nie potrzebuje, az takiej produkcji (poki kasa sie zgadza) Kolesiostwo niejednokrotnie potrafi doprowadzic zaklady do ladnych strat i gdyby faktycznie ta spolka czula, ze ma problemy to na pewno wzieliby sie za zmiany kadrowe, a nie w najlepsze tworzyli nowe stanowiska, by awansowac ludzi.
Sam Famur jako firma nie robi tylko sprzetu dostarczanego na kopalnie i w tej chwili to nawet nie wiem czy mozna powiedziec, ze kopalnie sa polowa dochodow.
Ja sie pytam, jak mozna narzekac na zarobki? Jak wykonuje sie taka prace jak w tej spolce, trudno narzekac na takie zarobki. Kto mi nie wierzy, radze sie przeniesc na inne stanowiska do innych firm, zarobki beda lepsze, ale wtedy czlowiek zrozumie co znaczy praca. Siedzenie i pierdzenie w stolek nie jest na tyle meczaca i wymagajaca praca, zeby zarobki byly odpowiednie i spelnialy wymogi leniuchow :).
7
Trololo 2017-01-05 03:16
Malarzu. Nie wiem do kogo konkretnie pijesz ale proces technologiczny i programy wybitbych inżynierów to klucz do bubli. Ci tokarze i frezerzy sa jak piloci oblatywacze. Bez ich kunsztu nie byloby juz ani jednej sprawnej maszyny wiem o czym pisze. Robilem tam kiedys na Fermacie
1
Malarz 2017-01-06 12:13
Troche zle zrozumiales przekaz. Chodzi mi o to, ze wiedze w temacie obrobki pracownicy produkcji posiadaja wieksza niz osoby bedace na stanowiskach konstrukcyjnych, technologicznych, kierowniczych itd. Jednak tez nie zawsze wychodzi cos pracownikom produkcji, wtedy zazwyczaj wina zostaje obarczona maszyna, wiedza o tym fakcie wszyscy, ale wiadomo - tak latwiej. Ogolnie sledzac rozne zaklady, bardziej bezstresowego wychowania nigdzie nie widzialem, co tez czesto przeklada sie na beztroskosc pracownikow i przekonanie o tym, ze jest sie osoba niezastapiona na danym stanowisku. Dlatego moge policic ten zaklad jesli ktos poszukuje pracy. Wlasciciel ma na tyle duzo pieniedzy, ze jest mu wszystko obojetne. Takie niedopatrzenia technologiczne, gdzie procesy trwajace caly dzien mozna spokojnie zrobic na jednej zmianie sa dla innych firm niedopatrzeniem, ktore jest nietolerowane, a w tej firmie jest troche jakby kazdemu oboejtne. Nie powiem, jest to bardzo dobra sytuacja dla pracownika co jest bardzo dobre, dlatego, ze praca jest czescia zycia, a jezeli sprawia przyjemnosc to tym lepiej.

Co do magazynu jak ktos napisal, nie widzialem ciezkiej pracy tam, mozliwe, ze pracuja ciezko jak nikt nie patrzy, albo po prostu czuja sie pokrzywdzeni wzgledem operatoro, ktorzy moga sobie usiasc przy maszynie i ksiazke poczytac. wtedy mozna to nazwac ciezka praca. Osobiscie pracownikow za dobrze nie znam, bardziej kierownictwo, ale zeby atmosfera byla sztywna to nigdy nie mialem okazji poczuc, moze po prostu osoba piszaca to, uznawala, ze do kierownika czy leadera (nie wiem dokladnie jaki tam maja podzial), trzeba sie zwracac jak do krola i nie mozna z nim porozmawiac jak z normalnym czlowiekiem - gdzie na marginesie polecam wam szczerze, traktujcie swoich kierownikow jak zwykle osoby, jezeli kierownik sie myli to zwroccie mu uwage i zaufajcie mi, kazdy kierownik mimo, ze moze sie poirytowac chetnie przyjmie uwagi, albo wytkniecie bledow ideowych, a dlaczego? Pojdzie pochwali sie pozniej dyrektorowi, jaki dobry pomysl przyszedl mu do glowy itp. A taka osobe w dalszej kolejnosci, bedzie traktowal lepiej lub podniesie na stanowisko "prywatnego dorardcy" czyli jak jakis majster odejdzie lub zwolni sie miejsce, on wybierze w pierszej kolejnosci tego, dzieki ktoremu (jego pomyslom) wypada lepiej w rozmowach z dyrektoram czy nawet prezesem. W wolnym tlumaczeniu - rzucanie mu uwag, daje mu podwyzke lub awans (czesto daje mu wieksza premie tkzw "materialowke") i bardziej przydaje mu sie awansowac taka osobe, niz typowego lizusa :).

To taka moja uwaga, dla tych, ktorzy boja sie swojego kierownika.

Jesli ma ktos jakies pytania o firme itd, to polecam sie :).
1
Trololo 2017-01-08 14:25
Troche tam popracowałem i z wieloma spostrzeżeniami twoimi sie zgodze. W tej firmie nie ma miejsca na szcere uznanie za zaangazowanie wykazywane poza swoje kompetencje. Musisz przy tym mieć jeszcze dobrą wazelinę i mieć honor i godność hamburgera. Na obróbce tacy są jak i pewnie gdzie indziej. Kierownictwo zachowuje sie jak "jaśnie Państwo ". Lubi taką kokieterię choć sami prezentują kołtunerską inteligencję.
6
lol 2017-01-13 21:54
Koniec jest już blisko zamykanie/restrukturyzacja kopalń. Zmieni się postrzeganie jak trzeba będzie zacisnąć pasa i będzie pierwszy rok na minusie to was się zlikwiduje i teren sprzeda pod spedycje. A lesery z elektrycznego zobaczą świat jaki jest
4
Amor 2017-01-15 17:39
Firma naprawdę bardzo fajna, mogę spokojnie polecić!!
2
lol 2017-01-20 10:06
Nie zgodził bym się z tym
3
Młoda 2017-01-23 16:02
Widziałam ofertę pracy dla recepcjonistki praktykantki w Katowicach. Wiem, że firma jest spoko i chętnie bym rozpoczęła pracę. Mam jednak pytanie czy rozmowa rekrutacyjna jest trudna? Ile mogą mi zapłaci za praktyki i czy są przy tym jakieś szkolenia
obcy 2017-01-23 23:02
Czytanie ze zrozumieniem odpowie Ci na twoje pytania.
Malarz 2017-02-07 15:30
Kandydatow duzo nie ma wiec brak obaw. Praca malo ciekawa moim zdaniem, ale to juz kto co woli. W budynku dyrektorow i prezesow, wiec strach krzywo palcem kiwnac. Ogólnie zazwyczaj pensja stazowa jest w wys 1600, ale nie spodziewalbym sie duzych szans na rozwoj zawodowy w tym akurat pionie.
1
galop 2017-02-15 15:58
jak przejdziesz 3 etap y udziwnionej rekrutacji żeby z 5 osób mogło zarobic w tym pani psycholog to moze dostaniesz zaszczytna funkcje recepcjonistki wymiela cie na wszystkie stony a potem zaporponuja etat z najznsza krajową bo to mega korop wiec dla ideii warto poproacowac za pół darmo za to w jakiej firmie :)
2
Adelka 2017-02-21 16:30
Przeszłam rekrutację i mam się całkiem dobrze. Myślę, że dobra rekrutacja to sukces dla firmy, i dlatego są dobrzy jako firma. Ciekawa jestem jak będzie mi się pracowało.
Hanna 2017-02-28 13:50
@Malarz, dlaczego uważasz, że praca jest mało ciekawa?
1
Hanna 2017-03-02 08:36
@Almost, proszę o merytoryczne komentarze. Nie tolerujemy wulgaryzmów.
Flix 2017-03-07 15:55
Zastanawiam się nad pracą jako tokarz. Ile można zarobić? Czy praca jest na akord? Czy można przyznać?
Hanna 2017-03-07 16:02
@Flix wysłałeś już swoją aplikację?
Flix 2017-03-07 20:15
Jeszcze nie.. ale sie zastanawiam. Rozne opinie kraza na temat tej firmy.. W obecnej pracy mowia, ze jest syf... Chcialbym sie jednak czegos dowiedziec od bylych lub obecnych pracownikow.... glownie chodzi mi o zarobki, atmosfere no i oczywiscie charakter pracy mam tu na mysli, czy produkcja odbywa sie na tzw akord i zapieprz totalny
Hanna 2017-03-08 09:50
@Flix w takim razie mam nadzieję, że to forum spełni Twoje oczekiwania. Kto pomoże?
Pracownik 2017-03-10 10:57
Witaj. Pracuję w Famurze ale nie jako tokarz. Praca jest pewna. Zarobki nie biją na glowe ale da się żyć.Jest fundusz socjalny co jest dużym plusem. Każda nadgodzina płatna. Nie ma żadnych odbiorów w postaci dnia wolnego.Atmosfera jest dobra.Mistrzowie spoko.Minus dla Ciebie, że pewnie będziesz robił przez Agencję.Pozdrawiam i życzę sukcesów.
1
Hanna 2017-03-10 11:25
@Pracownik dzięki, że podzieliłeś się swoim doświadczeniem z FAMUR. A na jakim stanowisku jesteś zatrudniony?
Pracownik 2017-03-11 09:30
Na produkcji ale nie chce się chwalić szczegółami :-)
1
Hanna 2017-03-14 11:06
@Pracownik oczywiście, rozumiem. To co w takim razie najbardziej Ci się podobało w FAMUR?
Malarz 2017-03-15 07:22
Dlaczego praca na recepcji jest malo ciekawa i rozwijajaca moim zdaniem? Kazdy moze sobie sam odpowiedziec na te pytanie, zreszta nie kazdy oczekuje tego samo. Gdyby kazdy byl dyrektorem to kto by pracowal? Generalnie firma jest dla wielu osob przejsciowa, poniewaz maja studia albo cos innego w miedzyczasie do roboty, a praca jest na poziomie "zamieszaj kawe w filizance" i abstrachujac od recepcjonistki, jest tak na kazdym stanowisku, jest pare jednostek, ktore probuja jako tako rozwijac firme. Dyrektorzy w wiekszosci podobne lenie do zwyklych pracownikow i na rozwoju ich firmy im nie zalezy ani troche. Jest paru dyrektorow, ktorych moglbym przedstawic w dobrym swietle chociazby z powodu tego, jak sie zachowuja i co potrafia jesli chodzi o wydane im polecenia.

Czy polecam firme ze wzgledu na rozwoj?? Dobre pytanie, jesli ktos ma male doswiadczenie i umiejetnosci to bardzo polecam, ale jesli liczy, ze firma pozwoli mu sie rozwijac ponad wasko wyznaczone ramki to niestety takiej mozliwosci nie dostanie. Tak np tokaz z ambicjami, nie ma szans na kursy doszkalajace z zapisu konstrukcji mechanicznych, obrobki plastycznej czy jezykow obcych, wiec nie ma mozliwosci rozwoju czy przeskoku jesli chodzi o tkzw "awans", chyba, ze wszystkie kursy itd bedzie robil na wlasna reke, na co nie pozwola mu zarobki, bo skadinad wiem, ze ludzie z produkcji nowymi audicami nie jezdza, ze tak to ujme. Co to oznacza? Jest to firma dla ludzi w srednim wieku lub mlodych, ktorym nie zalezy na rozwijaniu sie, a chca spokojnej prostej pracy. Stawiajac stanowiska w jednej linii od najnizszego praktykanta po dyrektora, nie ma zadnych ciekawych projektow, zadnych wyzwan. Co prawda dyrekotr po paru latach moze sie doprosic zorganizowania kursy dla kadry zarzadzajacej, ale jest to smiech na sali. Czyli nawet dyrektor nie moze sobie za bardzo pozwalac na rozwoj, chyba ze we wlasnym zakresie, bo temu juz pozwala na to wyplata. Zazwyczaj na rozwoj "za firmowe" moglby sobie pozwolic zaraz po prezesie "dyrektor operacyjny", ale trudno powiedziec by im sie juz chcialo, prace maja pewna, zarobki maja dobre, nikt od nich nie wymaga zdobywania gor, wiec malo ktoremu by sie chcialo.

Podsumowujac:
Firma dostosowuje sie do obecnych czasow i okolicy, gdzie ludziom po szkole (lub w jej trakcie jeszcze) nie chce sie robic kursow i zdobywac nowych umiejetnosci, a ta praca jest wlasnie idealnym rozwiazaniem dla tych osob. Przyjda do pracy, dzien zaczna z kawa, na spokojnie wlacza sobie maszyne czy odpala komputer i dzien leci, to co da sie zrobic w godzine robia w 8. Czy to zalety czy wady firmy, odpowie sobie kazdy, poniewaz nie mozna generalizowac, ze cos jest dobre czy zle, to juz zalezy czego sie oczekuje od pracy.
Pracownik 2017-03-15 08:38
Kultura pracy,czysta i zadbana hala produkcyjna,fundusz socjalny.Mistrzowie ,którzy idą na rękę dla pracownika co rzadko się zdarza.Karty podarunkowe dla dzieci na Święta i dzień dziecka.Nie sama kasa do tzw. łapy motywuje w tych czasach.Choć uważam że powinno być więcej takich programów motywujacych(benefitów). Są też minusy jak w każdej firmie ale nie będę przyszłych kandydatów zniechecał.Ale przedmowca juz kilka opisal.Pozdrawiam
Hanna 2017-03-15 09:09
@Pracownik cieszę się, że podzieliłeś się swoją opinią. A jakie benefity byś jeszcze dodał?
Pracownik 2017-03-15 21:19
Pani to jest z Działu Rozwoju Organizacji Famur czy mi się tylko wydaje??Jeśli tak to minusy firmy pani doskonale zna. Chętnie chciałbym w firmie rodzinne ubezpieczenia. W czasach gdzie tak ciężko dostać się do specjalisty było by naprawdę dobrze mieć takie ubezpieczenie. Póki co nic mi do głowy więcej nie przychodzi.
Hanna 2017-03-16 09:33
@Pracownik w żaden sposób nie współpracuję z FAMUR. Dziękuję za Twoją opinię. Cenna uwaga dotycząca benefitów.
tokarz 2017-03-20 00:32
Ale was ta Hanna podpuszcza wy jej jak dzieci w przedszkolu wszystko gadacie :)
3
Hanna 2017-03-20 09:48
@tokarz nikogo nie podpuszczam. Chętnie dowiaduję się Waszej opinii na temat pracy w FAMUR. Będą to zapewne cenne informacje dla przyszłych kandydatów.
tokarz 2017-03-20 20:07
Oj Hanka Hanka zajmij się jakąś porządną pracą....
4
Zostaw swoją opinię o FAMUR - Katowice
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie FAMUR