brak logo

RBS Scotland Bank

Warszawa

Opinie o RBS Scotland Bank

2009-02-02 14:54:12
zy ktos z Was tam pracuje lub pracowal. To było kiedys abn amro, byłam tam na
rozmowie, spotkanie mile i rzeczowe, biuro ładne, ale w sumie to nie jest bank
tylko jakies centrum operacji bankowych (chyba jakis backoffice) nie wiem za
bardzo co o tym myślec bo w necie zadnych informacji na ten temat, oprocz
kilku postow o abn, ale tez zdawkowych. Moze ktos tam pracuje i wie cos wiecej
(atmosfera, zarobki itp) będę wdzieczna za jakies info.
3
Gremlin 2013-08-10 23:46:45
Byłem na rozmowie, na początku wydawała się rzeczowa. Ale niestety moje doświadczenie i kompetencje okazały się zbyt duże, u nas takie firmy nie szukają specjalistów, u nas szukają "korpoludków". Tak więc po pomyślnych (całkiem) rozmowach kwalifikacyjnych z udziałem 4 rekruterów dostałem negatywną odpowiedź w stylu "niestety nie odpowiada nam pan na to stanowisko", Oczywiście, bo obserwując rekruterów, to stali tak na oko 10 stopni niżej ode mnie z wiedzą i kompetencjami. Plus to, że siedzieli w korporacji dłużej. Może jakbym powiedział, że chcę zarabiać 5000 brutto to by się zastanawiali. Ale takie zarobki to ja miałem circa 10 lat temu.
3
były pracownik 2013-11-17 20:41:47
dużo stresu,a wymagania zupełnie nieadekwatne do wynagrodzenia. Nie polecam! przeniesli operacje do Polski żeby mieć tu tanią siłę roboczą i ludzi traktują jak białych murzynów.
3
PolskiSnowden 2014-01-01 02:49:53
Potwierdzam, ludzi z doświadczeniem tam nie chcą. U mnie podobnie - rozmowa ok, a potem opinia: "raczej nam pan nie odpowiada". Wiadomo... za drogi ;) Rekrutowało 4 gostków - ale wiedza o IT... khm khm.
3
etam 2014-11-09 23:10:16
W RBS Analityk AML/KYC zarabia jakieś 20% mniej (ok 3200 - 3400 brutto) niż w Citi. Po kilku miesiącach pracy w RBS'ie przechodzą do Citi, bo tam płacą 4k brutto na start.
Mam taki pomysł dla osób ustalających płacę w RBSie: dajcie swoim pracownikom podwyżkę do 4k brutto bo inaczej zawsze będziecie szkołą zawodową dla Citi Banku. Chyba, że taki wasz jest cel.
3
były 2014-12-16 08:10:11
Potwierdzam opinie, miejsce dobre na przezimowanie, z braku laku, z zerową wiedzą z finansów spokojnie, wszystkiego uczą na starcie i tak klepiesz klepiesz później i może za 4 lata awansują Cie na starszego analityka, a poczekasz jeszcze ze 2 to zostaniesz akredytowanym, dzięki czemu aż 150 zł więcej na koncie. Wyżej awansują tylko ludzie z pewnych kręgów.
1
byly2 2015-01-14 16:03:43
zgadzam sie z opinia ludzi. wszystko prawda.
1
hasacz 2015-02-11 18:19:15
cześć!jaki trzeba mieć poziom angielskiego na stanowisku analityka? (mając już inny dodatkowy język europejski)?
obecny pracownik 2015-02-15 19:33:25
ludzie oczekujący wielkiej kasy, klepania po plecach i cudownych warunków powinni szukać pracy gdzie indziej. pracuje prawie rok w rbs ghe i nie mam podstaw do narzekania. kasa jaką mi zaproponowali na start to 4k brutto (pozycja analityka), na rozmowie 'EoY review' bez nawet poruszania tego tematu dostałem 2 stówy brutto podwyżki. mają wszystkie podstawowe benefity, a jeżeli komuś zależy na podróżach służbowych to spokojnie można się załapać na jakiś Londyn czy Edynburg a czasem nawet coś bardziej egzotycznego. jak wszędzie, żeby zostać docenionym trzeba się wykazać, a jeżeli ktoś ogranicza swoją pracę do 'klepania' to niech nie oczekuje braw. w każdej pracy niezbędna jest pracowitość, kreatywność i pomysłowość, żeby zasłużyć na awans/podwyżkę.
5
Wacek 2015-03-05 16:59:51
Uważam że RBS to firma dla osób młodych, na studiach i bez doświadczenia. Praca monotonna zwłaszcza w analizie danych, powtarzalna. Ścieżka rozwoju jest dla osób ambitnych, które potrafią zabłysnąć niekoniecznie wiedzą i osiągnięciami. Potrafią się pokazać managerowi. Trzeba dużo mówić i pokazywać się a nie koniecznie robić. Wynagrodzenie niskie i nawet na przestrzeni kilku lat nie zmienia się wiele. Owszem są benefity ale one nie rekompensują wszystkiego.
Kultura pracy na zróżnicowanym poziomie. Pracując przez 3 lata spotkałem się tam z dyskryminacją w jednym z zespołów. Nie polecam tej firmy zdecydowanie!!!!
2
as 2015-03-29 20:19:02
Ja 3 x tam aplikowalem w ciagu 3 lat na stanowisko Security Engineering Specialist . Majac 5 lat ponad doswiadczenia security engineering nawet mnie nie zaprosili na interview. Dziwna firma. Jako ze znalazlem prace juz w innym duzym banku juz nie musze do nich aplikowac. Ocena niedostateczna bo sie nawet nie odzywaja do wartosciowych kandydatow.
2
rbs 2015-05-16 17:16:27
Jeseli chcesz malo zarabiac, sie nie uczyc, doswiadzic mobbing w pracy i spedzic czas z idiotami...to RBS jest firma dla ciebie! Dla pracodawcow: nie ryzykuj; nie wez pod uwage kandidatow ktorzy pracowali >2 lata w RBS.
4
rbs 2015-07-04 13:59:45
Zdecydowanie zgadzam się z autorami poprzednich wypowiedzi. Praca (analityka AML) jest monotonna i powtarzalna, brak realnych możliwości zmiany tego stanu rzeczy. Ścieżka kariery nie jest atrakcyjna, w ciągu dłuuugich lat można dojść do stanowiska specjalisty, który zajmuje się tym samym co analityk, tylko od drugiej strony, ciągle więc mieli się to samo. RGHE nie wykorzystuje do końca potencjału swoich pracowników. Ponadto z miesiąca na miesiąc informuje o zamykaniu oddziałów banku w różnych krajach. Wprowadza to uczucie braku stabilności co dalej (zatrudnienie zostaje, ale pracownicy są stale przenoszeni i to całymi grupami). Dobra praca dla osób szukających stałej, pewnej pracy. Nie będzie to natomiast miejsce gdzie ceni się kreatywność i dodatkowe umiejętności, co po dłuższym czasie jest frustrucjące (o ile nie dopadnie człowieka korpożycie, wtedy frustracja się już nie pojawi). Zgadzam się z komentarzem powyżej - szkoła zawodowa dla przyszłych pracowników Citi, Thomson Reuters (Gdynia), HSBC (Kraków) gdzie za tę samą pracę dostaje się więcej (czasem o wiele więcej) pieniędzy.
2
Olga 2015-09-30 19:23:52
Ja pracowałam w oddziale Warszawa przez jakiś miesiąc i odeszłam bo w pracy atmosfera dokładnie była nie za przyjemna. RBS Scotland bank preply przenieśli działalność do polski aby właśnie mieć tanich pracowników i na pewno nie szukają osób z doświadczeniem dla nauczycieli aby dokształcić język pracowników i ich kwalifikacje (usunięte przez administratora)
Brawo Ty 2016-02-11 14:23:47
Plusy : Dobry pakiet medyczny z bezpłatnym dentystą, karta sodexo, multi sport, wypłata 2500 netto dla zwykłego Aanala (jeżeli ktoś nie ma ambicji na więcej), nowoczesne biuro, możliwość pracy z domu raz w tygodniu, bezpłatne lekcje języków obcych.

Minusy: Jak to w każdej korporacji musisz być mega społeczny, udzielać się, starać się, najlepiej lizać tyłek i startować w każdej akcji, bo jeżeli siedzi się cicho i robi się swoją robotę to nie ma co liczyć na awans.Praca na zadupiu (moim zdaniem)

Ogólna ocena:
Dla ludzi którzy są ambitni i są korposzczurami, to spokojnie w dwa lata mogą dojść do 3500 netto. Później zaczynają się schodki, bo tam pamiętają o wszystkich błędach itp, a to często skraca drogę kariery. No jeżeli ktoś trafił na onboarding, to ma przesrane, bo praca w święta gwarantowana, bardzo krótki czas na odpisywanie mejli ( a sprawy często są zawiłe) polityka biznesu jest momentami idiotyczna, team leaderzy no cóż ja swojego lubię, ale są i tacy za którymi nie przepadam (bardzo nie przepadam, uhhh). Także tego, jeżeli jesteś ambitny to w przeciągu 4 lat pracy z 2,5k można śmiało przejść na zarobek do ok 5k później to już tylko podwyżki co jakiś czas (ale to nie ma nic za darmo)
aga 2016-05-06 13:59:55
Praca ok dla dyspozycyjnych studentów, ew. 'z braku laku'.
Praca analityka jest monotonna, powtarzalna i co najgorsze odzwyczaja od kreatywności i twórczego myślenia. Analizy AML/KYC to tyko wąski wycinek procesu i ciężko wynieść z tego jakąś konstruktywną wiedzę. Do tego dochodzi kretyński wymóg przychodzenia do pracy 'pod krawatem', ciągle pomiary produktywności jak w call center i cała masa procedur i obowiązkowych rytuałów.
Z plusów: praca jest stabilna i mało stresująca, robisz swoje i wychodzisz, płatne nadgodziny dla chętnych (przynajmniej tak było jak tam pracowałam parę lat temu)
Andrzej 2016-05-29 21:00:22
Bardzo subiektywna (nic nie warta) ocena swojej osoby.
Szkoda czytać takie posty, zwyczajnie się nie nadawałeś i tyle.
asio 2016-07-08 14:24:05
Żałuję że nie trafiłem tutaj po studiach, jako pierwsze miejsce pracy to świetne miejsce, jako praca dla osoby 3+ to zdecydowanie odpada. Dlaczego? dlatego co kilka osób wspomniało wyżej, możesz być świetnym pracownikiem ale jak się nie udzielasz w grupie i nie pokazujesz na oczy innym TL abo menago to o awansie na poważniejsze stanowisko możesz zapomnieć, a do takiego działania lepiej predysponowani są ludzie bardzo młodzi i kreatywni, którzy w sumie mało robią ale potrafią zrobić dużo szumu, dla kogoś dojrzałego emocjonalnie takie gierki są zwyczajnie nie do przejścia, dodatkowo widać że Brexit i wcześniejszy proces wychodzenia z wielu rynków dąży do minimalizacji kosztów, co w dłuższym okresie czasu prawie na pewno doprowadzi do ograniczenia zatrudnienia (cześć pracy przejmą pewnie tańsze od od naszego kraju Indie. Jeżeli jesteś osobą świeżo po studiach, która szuka pierwszego prawdziwego doświadczenia ta praca jest dla Ciebie! jeżeli masz już doświadczenie i 3x lat na karku to zapomniej o RBS.
1
katha 2016-09-29 21:25:44
Jeśli chodzi o poziom języka angielskiego? Mówię płynnie/ mój poziom to B1 - jako analityk dam radę czy cisną ostro jak komuś na początku językowo nie jest bardzo prosto ?
dum 2016-10-02 15:58:29
Wynagrodzenie na pozomie 2-3 tysięcy jest dość adekwatne do powierzanych zadąń. A premie się normalnie pojawiają?
Zostaw swoją opinię o RBS Scotland Bank - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie RBS Scotland Bank