Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


artykuł WP
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Ochrona Juwentus

Pracowałeś w firmie Ochrona Juwentus i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
Ala - 2016-03-17 13:35:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Z opini wygląda ta firma strasznie kiepsko
zdjecie uzytkownika
konopek - 2016-03-18 21:50:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
z opinii w necie @Ala to każda firma jest najgorsza... praca ochroniarza nie jest najlepiej płatna, ale jak na warunki pracy na tym stanowisku w Polsce to Juwentus ma najlepszy poziom.
zdjecie uzytkownika
ignac - 2016-03-18 22:09:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [konopek - 2016-03-18 21:50:35]:
konopek czy Ty żeś z byka spadł ? :)
zdjecie uzytkownika
Co !!!!!!!!!!!!!!!!! - 2016-03-19 05:54:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [konopek - 2016-03-18 21:50:35]:
Panie konopek proszę poczytać opinie innych firm i ICH nie obrażać !!! Przepraszam najlepszy poziom w czym ma Juwentus proszę wymienić.
zdjecie uzytkownika
Tadzik - 2016-03-19 10:06:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Konopek wariacie ochłon i nie rób z siebie debila kastracie opanuj się. Litosci z kąd takich biorą ???
zdjecie uzytkownika
Emil - 2016-03-19 15:30:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Oj konopek dałes do pieca. Poniosło Cię na maxa
zdjecie uzytkownika
ochroniarz - 2016-03-21 09:10:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
włąsnie widze, że jest kilka nowych ofert do nich jako Kierownik zmiany ochrony biurowca w Śródmieściu i tu stawki są dobre, ale też masz komfortowe warunki pracy.
zdjecie uzytkownika
maniura - 2016-03-21 11:15:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ktos wie kiedy ta druga szalowa wyplata ??
zdjecie uzytkownika
Ciuluś - 2016-03-21 12:48:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Doczekaliśmy się drugiej części wypłaty w końcu, jaki to piękny dzień! Szkoda, że kolejna dopiero w maju. A od września podobno umowa o dzieło bo na zlecenie wprowadzą minimalną - 12zł brutto a o dzieło to nie obowiązuje. Będzie się działo jak w dobrym brazylijskim serialu.
zdjecie uzytkownika
nananana - 2016-03-21 13:08:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
czyli juz ktos dzisiaj wypłatę dostal ?
zdjecie uzytkownika
Ciuluś - 2016-03-21 13:36:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Tak, mi dzisiaj o 12 wpłynęła reszta za luty.
zdjecie uzytkownika
paweł - 2016-03-21 19:54:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
kto dostał to dostał kase moja ekipa jeszcze nic nie dostała przez 3 miesiace tylko 1350 zł wpłyneło i cisza niby 21 miałą byc i nic
zdjecie uzytkownika
pracownik1 - 2016-03-21 21:35:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam. Czy otrzymaliście wypłatę za luty ??? U mnie w pracy jeszcze nikt nie dostał ... a kasę mieliśmy obiecaną do 21 marca i nic...
zdjecie uzytkownika
pracownik 2 - 2016-03-21 21:56:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Za luty jak nie dostałeś kasy to już nie dostaniesz oni tak robią
zdjecie uzytkownika
Adi - 2016-03-22 12:47:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam kasę dostałem dzisiaj ale musiałem jechać do firmy osobiście po ostatnie wynagrodzenie bo ponieważ porzuciłem pracę nawet do mnie kierowniczek zadzwonił ze zaprasza do biura po wypłatę . W Poznaniu się trochę osób pozwalniało(usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
kiesza - 2016-03-22 13:37:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
DAJCIE SOBIE SPOKÓJ Z TĄ FIRMĄ JUŻ IDZIE JAK TITANIC !!! JUŻ LEPIEJ JEST W SOLIDZIE CZY W ERZE
zdjecie uzytkownika
fata - 2016-03-22 16:22:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Panowie jak z ta wyplata warszawa powiedziala że cześć do czwartku, czesc w maju???Świeta w wekend a ja nie mam co do garka włożyć..
zdjecie uzytkownika
badabadu - 2016-03-23 03:37:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
o i warszawa się odezwala, miejcie nadzieje, a bedziecie mieli co do jedzenia na swieta... gratuluje chamstwa, poziom mistrzowski..
zdjecie uzytkownika
Joht - 2016-03-30 19:16:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zastanawiam się czy powyższe komentarze mam traktować na serio... Mam przed sobą ogłoszenie na Koordynatora w Błoniach, ale teraz to już sam się pogubiłem czy apllikowac czy nie @badabadu o co tu chodzi
zdjecie uzytkownika
Kierowca - 2016-04-03 03:16:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Daj sobie siana.Ja tu pracuje bo placa mi zus i prowadze inna dzialalnosc. Jak chcesz zyc z ochrony czyli z 2000 za 240 godz to powodzenia.
zdjecie uzytkownika
Masiio - 2016-04-03 08:16:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Chłopaki podpowiedzcie i doradźcie czy warto dla nich pracować w ochronie czy nie. Bo już sam nie wiem co mam robić jedni piszą tak drudzy tak powie mi ktoś czy wypłatę będę miał na czas
zdjecie uzytkownika
luksja'] - 2016-04-05 08:43:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
z tego cvo wiem kasa jest na czas, jednak jej wysokość zależy od tego czy jesteś fiozycznym pracownikiem ochrony, czy zajmujesz się monitoringiem albo jesteś koordynatorem obiektów
zdjecie uzytkownika
stillWwMK - 2016-04-08 17:19:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
cholery słabe płatniki są , kierowniczki tylko jeżdzą autkami i dzwonią. Udają niby takich ważnych ., a pojęcie nie mają co ochroniarzowi trza . Płacą w drugim miesiącu koło 20go. Muszę tyrać za teśmieszne grosze , bo światło , gaz , żarcie , a moją starą wyrzucili z roboty . Trzymajta się chopy i niedługo dostaniemy po 12 zeta ..
zdjecie uzytkownika
Stan - 2016-04-08 22:22:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [stillWwMK - 2016-04-08 17:19:52]:
Po 12 złotych na umowę to będą płacić od 2017r. Znowu przesunęli termin wprowadzenia.
zdjecie uzytkownika
ziomalek - 2016-04-11 19:40:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
wyplata przed majówka czy po majówce ktos cos wie?
zdjecie uzytkownika
stanky - 2016-04-14 18:21:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Byłem u nich na Poloneza w ubiegłym tygodniu . Chyba się poprawiło , bo już normalnie traktują zarówno tego co się przyjmuje do pracy , jak i tego który już pracuje. To skutek , że ludzie odchodzą do konkurecji i gdzie płacą do 10 tego . Nawet kierowniczki już na patrzą na nowo przybyłych jak na cudaków , tylko z pokorą . W ich oczach już nie widać buty i arogancji.Budynek postawili taki , jakby to jakś koncern był światowy . Widać , ze to pokazówka i sam myślę porobić ze 3 , 4 miechy i gdy znów będą przedłuzać wypłatę , to znak , że trzeba spadać i szukać normalniejszej firmy..Już nie biorą obiektu po najniższej cenie , tylko już stawiają warunki .To oznacza , że zaczną lepiej płacić . Natłoku nowoprzybyłych nie ma , tak jak kilka lat temu . Gryzipiórki , co tam siedzą , też spokornieli i już się nie wywyższają . To efekt braku jeleni do roboty za psie pieniądze. Trzymajta się chłopy . !! Jak zaczną przedłużać datę wypłaty o np. 2 tygodnie , będzie to znak , że trzeba oddawać ciuchy.,,Nara !!
zdjecie uzytkownika
steuen - 2016-04-15 11:24:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [stanky - 2016-04-14 18:21:31]:
masz racje brachu , zaczykają inaczej podchodzić do ludzia. Koordynatorki i te kierowniczki co siedza w biurach są jusz pokorniejsze. Rzuca sie w oczy , że mało jest ludzi do naboru swierzego towaru i zaczyna im sie gorąco robić w gaciach.. Dopiero bedzie się dziać , jak wejdzie stawka 12zł. Napewno cholery będa kombinować jak to obejść , bo ony to mają w genach . Dobrze że moja lalunia złapała robote w lidlu , to mozna było odłożyć na gorsze czasy .Na niekturych obiektach płacą jusz 10 do ręki . Muszę pogadać ze swoimi chłopakami i też upomnieć się o wyzsze stawkę , bo jak nie to spadamy do konkurencji.
zdjecie uzytkownika
Kierownik - 2016-04-15 13:18:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Steuen czy jak ci tam wiesniaku kto ci da 10 zł i za co a gdzie ty masz takie stawki chora głowo
zdjecie uzytkownika
Stan - 2016-04-16 09:32:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czytam to forum na którym piszą takie "steueny" czy inne "Kierowniki", i co drugi to dyslektyk;)).
zdjecie uzytkownika
steuen - 2016-04-17 21:03:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Kierownik - 2016-04-15 13:18:14]:
A w Mcdonaldzie Warszawa. Głupio ci kierowniczku , że tego nie wiesz . Tyle sie płaci , jak trzeba robola do roboty , a ich nie widać. Trzeba sie uczyć , angielski zaawansowany , dobra prezencja . Mógłbym cie wyzwać od podobnych jak ty mnie . Ale nie będę się zniżał do poziomu takich mundrych jak ty.Mało kumaty jestes i nie będe ci tłumaczył jak byk krowie.
zdjecie uzytkownika
Kierownik - 2016-04-19 20:37:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Stełen i stan uspokujta się wiesniaki i wezta za robote
zdjecie uzytkownika
dzionu - 2016-04-20 11:48:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A ja wczorej zarobilem tj. znalazłem na obiekcie prawie 5 tysiaków .Przydało się jak cholera , bo zaczynało brakować przez te cholerną firmę kasy.Niby przerobiłem w marcu prawie 240g , ale forsy jeszcze nie ma . Myśleli żem głupekjakiś i oddam frajerowi , a ten kopsnie mi ze 2 stuwki. A dali z frajerem , głupich nie ma . Moja stara ucieszyła się , oblaliśmy to zkretesem . Czekam na następna okazje . Nara chłopaki , napisze jak znowu napatoczy się frajerczak .
zdjecie uzytkownika
juzwa - 2016-04-20 11:51:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [dzionu - 2016-04-20 11:48:11]:
E ty kierownik. Słuma ci z butów wyłazi , a ten obraża chłopaków tyrających na jego pensje. Wziął bys sie leniu do roboty jakiej , to by ci kałdun spadł . Kapujesz chyba , cienki bolku.
zdjecie uzytkownika
Arnold - 2016-04-20 12:40:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mam pytanko. W której firmie ochroniarskiej najlepiej płacą ; Juwentus , Simply , Solid , Omega. Mam 25 l , 190 wzrostu 112 kg wagi , internet, niezły angielski, niemiecki , 3 l ćwiczeń Kraymaga , prawo jazdy.. Można któryś z mądrych kierowników by mi doradził . Interesuje mnie praca w stresie , lubię jak coś się dzieje . nielubię nudy. Dzięki z góry koledzy za informacje . Napewno nie jeden z was jest użyczliwy i potrafi podzielić się swoją wiedzą i doświadczenie
zdjecie uzytkownika
ojej - 2016-04-20 16:35:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No jak masz takie gabaryty i wymogi to do ochrony się nie nadajesz za cienki jestes !
zdjecie uzytkownika
Wtg - 2016-04-21 02:23:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Tak "kierowniczku", zamiast bąki w biurze zbijać i z ucha strzelać wyżej postawionym w Srolidzie, weź się w końcu za robotę. Poza tym, widzę że coraz głupszych przyjmują na "kierowników" sądząc po pisowni, chyba po szkole specjalnej.
zdjecie uzytkownika
jerry - 2016-04-21 13:11:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Arnold - 2016-04-20 12:40:22]:
Takich jak ty , to firmy ochroniarskie nie potrzebują . Oni chcą najlepiej rencistów, emerytów . Stawki też chyba cię nie zadowolą . Jako cieć masz 5,5 -6,0 zl / budowy , osiedla , biura, / , na obiektach handlowych -7,5-8 zł , patrole interwencyjne 8,5-11 zł . Nie mozesz groznie wyglądać i szukać scysji , tylko być wyrozumiały i pokorny , gdyz firma straci klienta. Na twoim miejscu zgłosił bym sie do Legii cudzoziemskiej , tam nie pytają się o przeszłość , ale musi być dobry w szerokim słowa znaczeniu. ...Kumasz !!
zdjecie uzytkownika
steuen - 2016-04-21 13:20:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [juzwa - 2016-04-20 11:51:50]:
Dzionu wierze ci , bo i mi nieraz się trafi znależć stuwke, czy dwie. Tym samym moge podreperować swój budzet. Twoja stara niekiepska oliwiara jest , mysle , że cie nie przepije. Trzymaj sie brachu i jak znowu trafi ci się frajer i fart , daj znać. Ja odpowiem też. Bywaj .
zdjecie uzytkownika
t, - 2016-04-21 19:32:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jestescie zwykłymi złodziejami wstyd robicie firmie ze takich [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] się zatrudnia jestescie dnem
zdjecie uzytkownika
Dzionu - 2016-04-23 10:50:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [t, - 2016-04-21 19:32:06]:
Te kierowniczek nie wyzywaj nas od złodzieji . Robicie z nas dziadów , bo płacita śmiedszą kasę. Jak można tak nazwać gościa , który nie ukradł , tylko znalasł . Opamiętaj się , i pomyśl.Szkołe skończyłeś chyba po znajomości , bo kiepsko rozumujesz .To ty robisz obciach firmie i twój pustawy mużdżek Nara.
zdjecie uzytkownika
K...... - 2016-04-23 12:21:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ty cały dzioniu i tobie podobni robicie zwykłe złodziejstwo !!!!!! Kierownicy starają się was wyszkolic i ukształtowac kto tobie wiesniaku i tobie podobnym kaze pracowac pijaczyno ogarnij się ty i twoja pijana stara. Zmusza was ktos do pracy bando nierobow NIE !
zdjecie uzytkownika
jerry - 2016-04-23 12:25:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [t, - 2016-04-21 19:32:06]:
Jakie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] A ile nakradli ci w rządzie PO . Nazywasz to złodziejstwem , z cyca spadłeś. Bierze cie zazdrośc , że jednemu się poszczęściło , a tobie nie.Głupoty pitolisz i bez sensu . Chyba faktycznie po znajomości ukończyłem szkołe , weż się za porządną robotę i nie rżnij tu kierowniczka. Właśnie ty , takimi gadkami psujesz reputacji firmy . Tobie też słuma wychodzi z butów. ....Ty Dzionu masz farta i życzę ci więcej jeleni i żebyś częciej opijał to ze swoją starą zkretesem .
zdjecie uzytkownika
Bonczek - 2016-04-24 10:25:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [jerry - 2016-04-23 12:25:19]:
masz racje jerry , te kierowniczki to umieja tylko ubliżać . Pusto mają w mużdżkach i im sie wydaje , że jak maja pod sobą grupę ludzi to są niewiadomo kim . A są cienkimi Bolkami , umieją jezdić samochodem służbowym w te i we wewte.I tylko liczą , żeby złapac kogoś po wódce , albo nieogolonego, ciaptaki jedne. Wtedy dostaną premie i to ich cieszy .Biuro faktycznie mają jak wielki koncern . Szkoda ,płacą grosze . Ale niedługo będzie lepiej . Pozdrawiam Dzionu , Jerrego , Steuena i Stanky, widać równe chłopaki jesteśta . Ja też nie pękam i czekam na okazję zarobku dodatkowego . Cześc.
zdjecie uzytkownika
Kierownik - 2016-04-24 15:48:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
bonczek i reszta wymienionych wiesniaków ze złodziejską nutą nie nadajecie się do pracy w ochronie tyle w temacie
zdjecie uzytkownika
joanna - 2016-04-26 10:46:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Atmosfera w pracy OK, w biurze szanowne panie jakby niezorientowane w temacie, mylą dokumenty, mrukliwe...Stawki marne, grafik ułożony bez ładu i składu. Warunki pracy (nie mówię o finansowych) mam natomiast komfortowe, pracuję na dużym obiekcie z zapleczem socjalnym i wygodami. Niemniej jednak wymiar godzin daje w kość, stawki powinny być wyższe! Jestem osobą po studiach i myślę, że dla wykształconych ludzi powinny być możliwości rozwoju w strukturach firmy, a tu tego brak.
zdjecie uzytkownika
gwt - 2016-04-30 17:06:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Ty "kierowniczek" nie podskakuj, bo sam się nie nadajesz do pracy z takim podejściem. Trzymasz się chyba dlatego w tej postsbeckiej firemice kręcisz lody, i donosisz na innych pracowników. Wolę być wieśniakiem, niż kanalią taką jak ty jesteś.
zdjecie uzytkownika
ona - 2016-05-01 10:31:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
pracuje jakiś czas w Juwentusie, nie jest źle, płacą choć co dwa miesiące, ale płacą. Lekko kantują, nie mówią prawdy, liczy się sztuka w pracy i kłamstwo na dzień dobry. Umowa oczywiście zlecenie, jedna oskładkowana, druga nie. Oczywiście podpisujesz, że chorobowej składki nie chcesz.hmm...samo życie, a my godzimy się na to...cóż gęba na kłódkę i siedzisz, nasze umowy noszą znamiona umów o pracę, jednak akceptujesz to bo...wiadomo, zależy Ci na pracy więc milczysz jak mysz pod miotłą
zdjecie uzytkownika
qqlka48 - 2016-05-02 13:01:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
w jednej z wypowiedzi,ktoś bodajże o nicku "kierowca",pisze iż nie przepracuje 240h za 2000.-PLN,a mi za 290 h w styczniu 2016 zapłacili 1209.30.-PLN.....TAK PŁACI BYDGOSZCZ.... I CO POWIESZ,JAK ZUS OKRADA CIĘ Z RENTY WYPADKOWEJ I ZMUSZONY JESTEŚ PODJĄĆ JAKĄKOLWIEK PRACĘ?!....JA BYŁBYM CHOLERNYM SZCZĘŚCIAŻEM ZARABIAJĄC 2000 ZŁ., ZA 240 GODZIN W M-CU!!!!!!!!
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Szybko i zwięźle. Jaśnie oświecony koordynator kazał na siebie czekać kole pół godziny. W tym czasie zacząłem wypełniać firmowe formularze. Gdy w końcu się pojawił spytał o posiadane kwalifikacje i zapytał jaka stawka mnie interesuje. Oświadczyłem, że taka jaka widnieje w ogłoszeniu prasowym. Nastała niezręczna cisza a po chwili dowiedziałem się, że to chyba ... chochlik drukarski :)A później już poleciało szybciutko. Propozycja niższej stawki, podarcie przeze mnie po części wypełnionych kwestionariuszy na malutkie kawałki i wywalenie ich do kosza. Zimne pożegnanie ... i już mnie tam nie było i więcej nie będzie :)
Pytania: Czy przystaję na nowe warunki finansowe. Ubawiło mnie to po pachy :)
zdjecie uzytkownika
qqlka48 - 2016-05-02 13:02:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
w jednej z wypowiedzi,ktoś bodajże o nicku "kierowca",pisze iż nie przepracuje 240h za 2000.-PLN,a mi za 290 h w styczniu 2016 zapłacili 1209.30.-PLN.....TAK PŁACI BYDGOSZCZ.... I CO POWIESZ,JAK ZUS OKRADA CIĘ Z RENTY WYPADKOWEJ I ZMUSZONY JESTEŚ PODJĄĆ JAKĄKOLWIEK PRACĘ?!....JA BYŁBYM CHOLERNYM SZCZĘŚCIAŻEM ZARABIAJĄC 2000 ZŁ., ZA 240 GODZIN W M-CU!!!!!!!!
zdjecie uzytkownika
qqlka48 - 2016-05-02 13:03:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
w jednej z wypowiedzi,ktoś bodajże o nicku "kierowca",pisze iż nie przepracuje 240h za 2000.-PLN,a mi za 290 h w styczniu 2016 zapłacili 1209.30.-PLN.....TAK PŁACI BYDGOSZCZ.... I CO POWIESZ,JAK ZUS OKRADA CIĘ Z RENTY WYPADKOWEJ I ZMUSZONY JESTEŚ PODJĄĆ JAKĄKOLWIEK PRACĘ?!....JA BYŁBYM CHOLERNYM SZCZĘŚCIAŻEM ZARABIAJĄC 2000 ZŁ., ZA 240 GODZIN W M-CU!!!!!!!!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie Ochrona Juwentus!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Ochrona Juwentus
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert