brak logo

F.S.E. Tamel S.A.

Tarnów

Opinie o F.S.E. Tamel S.A.

Zonk 2015-02-15 19:00:02
Ej, Wy też zauważyliście , że o 17:00 jest jeszcze jasno na polu?
ss 2015-05-13 15:03:38
omijać szerokim łukiem najniższa krajowa, na CNC trzy zmiany, żadnych podwyżek i umowa co 4 miesiące nowa.
aaa 2015-08-23 19:23:12
Gratulacje firma chwali się sprzedażą silników na cały świat a zatrudnia przez agencje za najniższą krajową, smiech.
karolg 2015-10-23 14:50:56
Wymagany pełen profesjonalizm na każdym kroku, wymagany język obcy biegle, najlepiej 2 języki, pełne obciążenie pracą, za każdą wpadkę rozmowa z przełożonym jak by świat się zawalił a wszystko to za minimalną krajową 1287 zł przez agencje pracy. Na rozkręcenie się dobra opcja praca w Tamelu, ale praca na dłużej mija się z celem. Zerowe perspektywy. Na plus to fakt że kultura pracy i organizacja jest na dość dobrym poziomie.
Kasik 2015-10-27 21:45:21
Na tamelu pracuje jedna łachudra Magdalena Ł. z mężem totalna patologia płotkarz bajkopisarka osoba o bardzo niskiej samoocenie wychowująca sie w placówce zwanym domem dziecka matka alkoholiczka brat kryminalista ,osoba która powinna interesować sie swoją rodzina wchodzi ludziom w życie w buciorach robi z siebie wielka panią bo łaskę jej zrobili ze zatrudnili na tamelu bo Robert miał jak każdy wie wypadek tak to pewnie kible by czyściła .wyksztalcenie zawodowe lepkie ręce i zero wyglądu
Stefan 2015-11-06 08:17:15
A czego wy chcecie od pierwszej pracy w życiu, trzeba było sie uczyć to by sie było kierownikiem lub menadzerem . Pewny, stabilny zakład , idźcie do innego to zobaczycie czy będzie Wam lepiej :) Języki na produkcji czy taśmach wcale nie są wymagane . W biurze to inna inność .

Polaczki jak zwykle tylko roszczenia i roszczenia .
ss 2015-11-10 20:49:28
tak czlowieku o czym ty gadasz agencja pracy minimalna placa i umowa co 4 miesiace no wspaniale warunki jak na firme ktora produkuje silniki na caly swiat, mozliwosc zatrudnienia bezposrednio przez zaklad jest niemozliwe.
ss 2015-11-10 20:52:44
w dodatku prezes agencji pracy jest dyrektorem kadr, ktory nie dopusci do tego nigdy zeby kogos zatrudnic bezposrednio na zakladzie to przeciez jemu kasa ucieknie, kierownicy tylko w trakcie rozmow opowiadaja bajki ludzia ze jest szansa na stale zatrudnienie. Kazde zadane pytanie w kierunku stalego zatrudnienia konczy sie na unikaniu rozmow. Wydzial mechaniczny jest dobrym tego przykladem ile sie tam ludzi przewija.
Stefan 2015-11-12 22:05:33
Tylko narzekać i narzekać a pare lat temu , jeszcze bród i zimno na halach , teraz zakład sie rozwija a wszyscy tylko narzekają . Pójdźcie do mechanicznych tam jest napewno najlepiej , z wybitymi szybami :).
DD 2015-11-14 16:49:26
Ciekawe,bo juz od kilku lat doswiadczeni pracownicy odchodzący na emerytyre są zastepowani pracownikami tymczasowymi przez agencję pracy ktorzy wiadomo że nie bedą latami pracować za minimum krajowe tylko zrezygnują z tej pracy to i zaklad specjalnie nie kladzie nacisku na szkolenie ich na "fachowców" ze tak sie wyraże to co bedzie za kilka lat???Ciekawe czy właściciele z Chin wiedzą jaka jest polityka w tej firmie.
ss 2015-11-15 10:20:27
Stefan a co to w tarnowie sa dwa zaklady tylko? Mechaniczne zatrudniaja przynajmniej przez zaklad i daja troche wiecej niz najnizsza i robi sie na jednej maszynie a nie jak na tamelu jedno stanowisko to 3 maszyny i jeszcze wiertarka dolozona smiech na jakich warunkach tamel zatrudnia ale zmieni sie to w koncu ludzie odchodza na emerytury a mlodzi maja gdzies taka smieszna robote.
młody 2015-11-16 13:35:50
Robota może i ok.wiadomo jednym może pasować innym nie ale wynagrodzenie nie adekwatne do wykonywanej pracy.
Krzychu 2015-11-27 16:48:30
Jak sie komuś nie podoba to nikt na sile go tak nie trzyma prawda ? Skoro macie tyle ofert pracy na rynku w Tarnowie i okolicach . Firma przynosi profit i to sie liczy dla Chińczyków . A znacie P. K. M od kadr ?
1
młody 2015-11-27 18:53:48
Nie znamy.A o co chodzi???
ewolwent 2015-12-01 21:15:11
Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi... Ale K.M. w kadrach?!?! raczej nie ma nikogo o takich inicjałach..
P.S. Ludzie do roboty byśta się wzięli albo chociaż merytorycznie i sensownie wypowiadali na forum.
mlody 2015-12-04 11:19:21
ewolwent,"byśta"ty najpierw nauczył się poprawnej polszczyzny a dopiero potem udzielał ludziom rad jak mają wypowiadać się na forum/
eloemo 2015-12-05 21:44:21
Wykształcenie , żeby zostać kierownikiem? Prosze ja ciebie , lepiej mieć przyjaciela , starszego kierownika , niz 2 dyplomy po polibudzie, żeby zostać kierownikiem xD
Mały 2016-01-05 12:29:18
Bajkopisarz z Ciebie. Mała uwaga jak nie znasz faktów to nie podaj konkretnych przykładów.
elTigre 2016-01-07 15:36:01
Witam. Mam takie pytanie. Czy pracownicy TAAP-u zostaną objęci "podwyżką inflacyjną" w 2017 tak jak pracownicy Tamelu w ubiegłych latach czy trzeba będzię się upominać na własną rękę tak jak przez 4 ostatnie lata ? Dziękuje.
Ciekawy 2016-01-18 14:23:40
Witajcie, zapytam z ciekawości niejaki p. Filip pracuje tam jeszcze ?? Podobno po trupach, a do celu został kierownikiem magazynu czy coś w tym stylu. Tak sobie pomyślałem że nie mieli już kogo dać na to stanowisko, kupa śmiechu.
pracownik 2016-01-28 19:33:00
dyrektor tamelu nie docenia ludzi wykształconych i z ogromna wiedza
litości 2016-01-28 22:23:19
Ludzie!! to nie forum dyskusyjne na Pudelku pod artykułem o tym jak zdjąć majtki przez głowę!! Obrażanie innych, ich rodzin i podważanie kompetencji to typowe dla "lepszej rasy". Kozak w necie DeUPeA w świecie- zawsze aktualne!
Czemu by nie kopnąć jak jest okazja.. dziś tego, jutro tamtego... a w niedzielę na sumę...
pracownica 2016-01-29 08:55:30
pan kierownik filip baran nadaje się na tamel to nieuk takich potrzebuje dyrrkcja zona to hude stuczne skrzaradne br br br
1
Technokrata 2016-01-31 20:00:20
I to jest właśnie cała Twoja wiedza na temat dzisiejszych światowych wymagań. Idź tam gdzie będzie jedna mazyna i jeden operator, może jeszcze znajdziesz takie miejsce. Tylko się śpiesz
Adam 2016-03-12 14:08:33
Tak, pracuje. To wspaniały człowiek. Ma szacunek dla pracownika oraz jego pracy. Oby takich Kierowników było więcej.
M.M. 2016-03-12 16:28:05
Oj. ktoś tu jest bardzo złośliwy. Każdy kto zna Kierownika Filipa, wie że to wspaniały człowiek. Ma szacunek dla drugiego człowieka. Oby więcej takich kierowników było.
Ciekawy 2016-03-14 15:24:08
HA HA widzę że ktoś z rodziny o nim pisze. Gratuluje dobrego humoru. Takich jak on w stylu uprzejmie donoszę jest wielu drogi M.M.
Zet 2016-03-17 21:40:29
Czysciutko na hali wysprzatane z kocich gówien przez pania z kontroli,bo BOS rozkazał.
elvis 2016-03-30 17:12:03
słyszałem ze na tamelu na cnc można nawet 3000 netto zarobić
zainteresowany 2016-05-20 14:22:59
Na produkcję do Tamelu nadal przez Taap za najnizszą krajową bez żadnej podwyżki po którejś tam umowie z kolei???Nic się nie zmieniło???Z Taapu przejść po jakimś czasie na Tamel???Też nic się nie zmieniło???
hehe 2016-05-23 00:06:48
Zet trafny komentarz :D Widze , że Mr Mgr The Walker urochomił wszystkie swoje kontakty , żeby na żadnym progu już nigdy więcej nie leżał przypadkowy placek :D
odp 2016-05-23 12:40:22
Jak wygląda sytuacja zatrudnienia przez Agencję Pracy Tymczasowej dedykowanej mim pod Tamel?

Rożnie.

Obraz pracy nakreślony przy rozmowach o pracę może nieco odbiegać od rzeczywistości. Nie spodziewajmy się cudów.
Swoją drogę do kariery jakoś rozpocząć trzeba. Agencja przyjmuje głownie młodych ludzi, którzy wymagań szczególnych jeszcze nie mają albo obmyślają je szybko na kolanie w czasie rozmowy kwalifikacyjnej to Agencja jak zawsze to wykorzysta. I tak mamy : Pierwsza umowa rzekomo ma być próbna . Można też później rzekomo ubiegać się o podwyżkę . Nie nie ma się co łudzić . Nie po to powstała Agencja Pracy Tymczasowej , żeby pracownik zbijał kokosy. Kolejne umowy będą kilkumiesięczne aż do wyczerpania limitu 18 miesięcy. Później zwolnienie . Dostajemy świadectwo pracy . Nie otrzymujemy odprawy . Zostajemy zatrudnieni przez agencję na kolejne umowy tymczasowe. Z sezonowców stajemy się weteranami.

W razie zwolnienia ze strony pracodawcy otrzymujemy wypowiedzenie , którego długość zależy okresu na jaki zostaliśmy zatrudnieni. Urlop jest wliczany w okres wypowiedzenia. Wypłaty ekwiwalentu za zgromadzony urlop się nie spodziewajmy.

Można przepracować rok , półtora i dłużej , ale odprawy nie są wypłacane.

Podwyżek inflacyjnych z końcem stycznia nie było dla osób zatrudnionych przez Agencje , z kolei na Tamelu są. Tutaj mamy nie tyle stagnację co marsz do tyłu.

Przenosin na Tamel nie było. Są osoby , które przez agencje pracy są zatrudnione od kilku lat.

Najlepiej nie dawać o sobie znać w tej firmie. Tak jest bezpieczniej i nie trzeba się martwić , że ktoś cię obserwuje za plecami i w pewnym momencie naskarży prezesowi czy przełożonemu nie wiadomo co. Jak przedszkolak. Możesz projektować każdy silnik ogniostrzelne , Fumexy , przewymiarowane , z deratingu pod falowniki , klasy temperaturowe, dwubiegi pamy , duale , ale na donosicieli nie ma moc
odp 2016-05-23 12:46:32
Na donosicieli na Tamelu nie ma mocnych.

Możesz projektować każdy silnik ogniostrzelne , Fumexy , przewymiarowane , z deratingu pod falowniki , klasy temperaturowe, dwubiegi pamy , duale , ale na donosicieli nie ma mocnych. Najlepiej siedzieć cicho , nic nie robić , im mniej donosicieli o tobie wie tym jesteś większy "fachowiec" na Tamelu. Nie przepracujemy się a dzień nam i tak zleci.

Próby typu robione do silników są głownie sprzed 8 lat , na blachach , które miały inną indukcyjność niż obecne . Konstruktorzy powinni posiadać też dar wiznjonerski.

Stacje prób są z zeszłej epoki. Mierniki analogowe , ze wskazówkami. Krotności momentu są mierzone wiaderkiem. Ciężko zachować stabilność takich prób , a o wiarygodność też nie jest łatwo. Proponowałbym zmodernizować gruntownie stacje prób niż robić wystawkę w holu.

Na plus można ocenić to , że pensje są wypłacane na czas.

Uważajcie na donosicieli . Ukrywają się za plecami jak duszki . Nawet nie wiesz kto i kiedy.
odp 2016-05-23 13:39:45
Opisałem to z mojej perspektywy. Ktoś inny może się z tym nie zgodzić . Nie mniej kazdy moze mieć indywidualne zdanie. Może inni widzą to w innej perspektywie. Jeśli tak , mogą się również wypowiedzieć. Zachęcam do dyskusji. Byleby tylko tezy były konstruktywne , nie na zasadzie obraźliwego epitetu z uzasadnieniem " bo tak".
zainteresowany 2016-05-24 11:18:12
Słyszałem że były osoby na Tamelu zatrudniane przez Taap,które miały krótkie umowy,każda kolejna za najniższą krajową i przez 18 miesięcy było tych umów kilka i po 18 miesiącach otrzymały te osoby świadectwa pracy i na nowo zostali przyjęci ponownie już na okres 18 miesięcy od razu ale też za najniższą krajową,jedyny plus to dłuższa umowa a kasa ta sama dalej.
Czy osoby zatrudnione przez Taap wykonują pracę lzejsza od osób zatrudnionych przez Tamel że wyższe wynagrodzenie im się nie należy tylko to najniższe???Nie mówię żeby zarabiali tyle samo co Ci z Tamelu ale trochę wiecej niz te 1300 zł na rękę.
alek 2016-05-24 11:43:46
ciekawe ile TAAP zarabia na jednym łebku od godziny niech żyje wyzysk
zainteresowany 2016-05-24 13:03:57
Ciekawe czy zatrudnianie w Tamelu przez agencje Taap jest w porozumieniu z włascicielami z Chin,czy moze jest to układ miedzy władzą Tamelu a panem Niemcem i lepiej jemu dac konkretną sumke niż rozdzielic na pracowników.
elo 2016-05-27 00:33:14
Agencja pracy powinna zatrudniać pracowników sezonowych lub takich , którzy zastępują przez pewien nieobecnego pracownika.

W takim razie należy zadać pytanie:

Jak można być pracownikiem sezonowym nieustannie przez 2 czy 3 lata jak to ma miejsce w TAAPie ? O_o
pozdrawiam 2016-07-05 08:37:09
Nie wiązać przyszłości z tą firmą! Firma na otarcie się z rzeczywistością pracy- super, kilka miesięcy za najniższą krajową -cóż, takie są realia, nikt Ci w małej miejscowości na początek nie da więcej. Pracodawca totalnie nie liczy się z Tobą i Twoim rozwojem, firma jest w fazie upadku, brak inwestycji. Polecam absolwentom uczelni technicznych z uwagi na specyfikę zakładu, później można aplikować do większych firm z większą renomą i przyszłością.
siema 2016-07-19 21:18:28
dobra rada, robić kurs na CNC na Tamelu , zwolnic sie po kilku miesiącach i wyjechać za granice. Za granica zarobisz 8 tysięcy zł na CNC , na Tamelu 1300 . Tamel potraktować jako darmowy kurs programisty CNC . Po co tracic 3 tysiące za kurs , jak można się nauczyć na Tamelu fachu. Umowy są 4 miesięczne , idealny okres , żeby zrobić sobie kurs CNC i szybko wyjechać za granice . Nic nie kosztuje , a przyda się po wielokroć
sss 2016-07-21 08:58:51
ale ty czlowieku glupoty piszesz, jakiego programowania sie na tamelu nauczysz? Chyba zmieniania sztuk i ewenetualnie narzedzi pomiarowych nic po za tym, ludzie po tamelu nawet nie wiedza jak sonda do bazowania detalu wyglada bo tam tego nie uzywaja do wszystkiego maja gotowe mocowania. Ogolnie pojecie o CNC tam mozna zlapac nic po za tym na pewno zadnej wiedzy.
siema 2016-07-21 13:58:16
widziałem na Tamelu obrabiarke CNC z panelem sterowniczym , na samym końcu nowej hali , od strony stacji energetycznej . Widziałem jak zmieniali nastawy dla nowych detali , więc sadze , że jednak coś można sie nauczyć.
kkk 2016-07-21 22:38:55
W trzy miesiące nauczysz się przekładać detale i wciskać cykl start dobrze tu kolega napisał . Jeśli zaś chodzi o poziom techniczny to większość centr poziomych ma sondy pomiarowe detalu i to wysokiej klasy.
bartek 2016-10-19 13:18:11
Obsługa 3 maszyn cnc za 1300zł to raczej nie jest adekwatna do wykonywania zadań a tym bardziej jej przezbrajanie praktycznie codziennie bo serie są po 50 sztuk to panowie ale wybaczcie szkoda czasu na tą firmę no chyba że kogoś cieszy taka kwota na wypłatę to robić można ale na szczęscie w tarnowie aktualnie źle się dzieje i nie ma chętnych do pracy a tym bardziej że TAAP nawet ogłasza się na bezrobociu co już niestety ludzi z przymusem już tam wysyłają bo jak nie to wylecą z bezrobocia ale ten limit ludzi też się kiedyś skończy i pan niemiec będzie musiał podjąć trudne decyzje w kwestii tego aby w końcu dawać normalne stawki na umowach a to już go zaboli.
bartek 2016-10-19 13:23:49
Dodam jeszcze tyle ze na prawde trzeba byc realista, bezrobocie jest bardzo niskie aktualnie kto ma checi i jest kumaty to pracuje, wyjechal za granice, pracuje na czarno a tarnowski PUP sluzy mu do darmowej ubezpieczalni jest moze jakis maly procent ludzi co maja checi i wiedze ale nikt tez nie bedzie robil za takie pieniadze jakie TAAP oferuje. Na pewno im sie to kiedys urwie w koncu i zaczna sie problemy
siemanko 2016-10-22 01:31:22
Ja od siebie dodam , że jako konstruktor pracowałem tam 2 lata. Po pół roku wykonywałem już praktycznie każdy silnik , do którego trzeba było obliczyć uzwojenie niezależnie od wlk. mech , deratingów pod falowniki , klasy temp. do ognistrzałów, dwubiegi , duale , pamy, nemy itd , ale władza na Tameluu / TAAP to taka banda nierozgarniętych umysłowo obiboków, którzy w ogóle nie potrafią ocenić co kto robi , na jakim poziomie trudności , na jakim stopniu zaawansowania , a główną wiedzę czerpią z plotek jakiś starych bab , plotkar, konfidentów i innych nierobów.

Na TAAP nie ma żadnego systemu premiowania kreatywności czy chociażby pracowitości . O jakąkolwiek podwyżkę trzeba się upominać wchodząc z butami , bo inaczej odejdziemy z kwitkiem czy będzie wymyślana jakaś tam wymówka . Mi np HR powiedział , że firma jest teraz w fazie ustalania budżetu na nowy rok , więc nic nie wiadomo . Patrzy w monitor i mi niby czyta to i tamto . Ja po chwili robię 2 kroki w bok , żeby zobaczyć konkrety i widzę że ten ma wyłączony laptop i mi wróży bajki z czarnej matrycy. Odwlekanie rozmów w czasie do samego końca jest na porządku dziennym.

HR i MN wierzą w bajki ze starego systemu , że dział RD robi innowacyjne konstrukcje , prototypy , cuda na kiju , które tak naprawdę mają jedynie wydłużone pakiety stojana, żeby trafić sprawnością w zakresy , a nie w jedną wart napięcia. Prototypy , w których jedyną innowacją jest przekręcanie zwojów to słabe prototypy.

Na produkcji ludzie ciężko pracują za minimalną krajową. Nie wiem czy jest sens wykonywać tyle pracy za taką pensję , bo ani to rozwojowe , ani kreatywne i ciężko się z tego przebranżowić na inny kierunek pracy, więc w razie zwolnienia niewiele można wynieść. Kilka osób pracuje na maszynach CNC , ale można to zliczyć na palcach . Reszta zajęć monotonna i ciężka, szczególnie na odlewniach żeliwa i aluminium.

Jedynym plusem byłaby próba wskoczenia na stanowisko konstruktora mechanika. Na TAAPie jest wolna amerykanka. Nikt z góry nie kontroluje co robisz , możesz się obijać ile wlezie i przyuczyć na własną rękę w Solid Edge . To akurat przydaje się w innych firmach, więc nie zginie. Jako elektryk pracowałem na TAAPie 2 lata z czego przez pierwsze 4 miesiące spędziłem jako referent , bo kierownictwo chyba o mnie zapomniało. Żadnych wymagań , brak przedstawienia zakresu obowiązków. Stanowisko pracy w ogóle nieprzygotowane do wykonywania pracy. Po 4 miesiącach nie miałem nawet zainstawlowanych programów do obliczeń. O wszystko trzeba się upominać na własną rękę. Na początku nie ma nawet zainstalowanego Accessa , choćby do tego zeby zrobić typowanie zamówień. O ścieżkach dostępu do plików potrzebnych do prowadzenia dokumentacji czy obliczeń nie mówiąc. To samo materiały do obliczeń . Deratingów jest cała masa . Zamiast pozbierać do do kupy od razu i dostać cały plik to trzeba błądzic w eterze i drogą przypadku natrafiać na brakujące kartki. Tym sposobem zamiast nauczyć się pracy w miesiąc schodzi pół roku.



Kierownicy z Tamelu to grupa ściemniaczy czy obiboków , którzy wiedzę na temat silników mają niewielką lub znikomą. Ich głównym celem , jest podreptanie o 9:00 na zebranie , 15 minut odbębnić i szybciutko na śniadanie , na które trzeba być gotowym o 10:00. Resztę dnia siedzą cały dzień pozamykani w biurach , na internecie, żeby czas jakoś zleciał i można było zgarnąć nadgodziny. Jak ktoś zadzwoni z technicznym zapytaniem , to każdy robi wielkie oczy z niewiedzy , a później przerzucają połączenia z telefonu na telefon do MK albo RZ czy PZ , bo w sumie tylko oni się znają na rzeczy.
Przekręty kolaboracje, duże sumy pieniędzy zawinięte w papier toaletowy w łazience.
Gdyby nie technolodzy i przykładni ludzie z produkcji to ta firma rozpadłaby się i odeszła w zapomnienie tak samo jak fabryka w UK.
4
Rozczarowany 2016-10-25 12:38:20
Bardzo ciekawa wypowiedz, brawo. Co do korupcji zgodzę się jest ogromna w tej Firmie, przykładów można by wiele przytoczyć. Dziwi mnie jedno, że nawet gdy poda się to na tacy nikt nie raczy tego sprawdzić. Jedno jest pewne że samochody sobie powymieniali szybko pytanie po co ??. No ale cóż.
3
Jacek 2016-10-29 16:58:59
Smutne to jest jak wykorzystani są pracownicy zatrudnieni w Tamelu przez Taap.Wykonują taką samą pracę jak większość pracowników zatrudnionych przez Tamel a zarabiają srednio ok 900-1000 zł mniej miesięcznie na rękę.To bardzo duża róznica.
xyz 2016-10-29 17:18:02
Zarobki przez TAAP 1850 - 2000 brutto . Zarobki na Tamelu 3000 - 4000 zł brutto i więcej , zależnie czy kto trafił w odpowiednim czasie w odpowiednie miejsce. Od 5 lat nie ma zatrudnień przez Tamel , jedynie przez TAAP , więc jedynie pierwsza opcja powinna być brana pod uwagę , jeżeli ktoś w ogóle rozważa czy się zatrudnić czy nie. Rożnica dwukrotna. Praca ta sama. Nie opłaca się.
3
xyz 2016-11-03 18:33:21
Oczywiście chodzi o biurowiec. Na produkcji raczej się to zrównuje do najniższej czy to Tamel czy TAAP..
Zostaw swoją opinię o F.S.E. Tamel S.A. - Tarnów
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie F.S.E. Tamel S.A.