logo Mentor Graphics Polska Sp. z o.o.

Mentor Graphics Polska Sp. z o.o.

Katowice

Opinie o Mentor Graphics Polska Sp. z o.o.

... 2012-03-20 16:09:57
buuuhahahahahahaahahahahahahahaah ................ AAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAAA hahahahahahahahaahahaah żenada hahahahahahahah
Kandydat 2012-05-24 14:25:21
Widze,że przedmówca ma calkiem sporo merytorycznej informacji ;-)
Wracając do tematu, to jak na razie w Katowicach nie ma lepszej firmy dla programistów. Realna konkurencja znajduje sie dopiero w Krakowie, a nie każdemu chce się tak daleko dojeżdżać.
Z tego co wiem, atmosfera jest calkiem fajna, nie ma zbytniego obciazenia terminami i praca w soboty zdarza sie TYLKO w ostatecznosci (czyli rzadziej niz raz na rok moze). Powszechny jest SCRUM. Jest bilard, siłownia, piłkarzyki, duży taras, obiady, etc ...
No i projekty, nad którymi się pracuje są dosyć ciekawe, a na pewno rozwojowe.
Moim zdaniem MGC, Aldec, ADB, Proximetry, DL to czołówka jesli chodzi o technologie wytwarzania softu w Katowicach. Reszta, to firmy, które uzywają garażowych metod do produkcji oprogramowania w korporacjach ;-)
observver 2012-06-14 12:14:22
to możne merytorycznie
plusy:
- fajni ludzie - ale to nie zasługa firmy
- przyzwoite wynagrodzenie - ale z tendencja zniżkowa
- benefity - choć szalu nie ma

minusy
- korporka
- słaba organizacja
- przestarzale technologie i projekty (najczęściej wykupione od innych i z miernym skutkiem adoptowane pod szyldem MGC)
- wojenki wyższego menadżerstwa na których cierpią szeregowi pracownicy
- brak perspektyw awansu
- zero szkoleń i rozwoju
- praca po godzinach - oczywiście niepłatna
- brak poszanowania pracowników
- zwolnienia w amerykańskim stylu - masz kartonik, pakuj się i spadaj
krzysztof_33 2012-06-14 12:36:03
to sarkastyczna opinia, jedyne co prawda jest to fajni ludzie.
byly z MGC 2012-08-17 21:41:20
Napisano ze sa to najlepsze w Katowicach firmy
moze i najlepsze ale czy dobre ???
mrsmile 2013-12-31 16:07:25
Porazki zarządzania ktore odbijają się na developerach. Na poziomie menadzerskim jakis wyscig szczurow w klimatach "po trupach do celu". Stanowiska kierownicze obstawione chyba po znajomości.
brak odpowiedzialnosci kadr zarządzsjacych za icj wlasme bledy - zaslaniaja sie pracownikami nizszego szczebla.
Zarobki oderwane od realiow, smieszne podwyzki ledwo rekompensuja inflacje.
raczej nie polecam.
fajni ludzie tez się znajda. Plusem sa elastyczne godziny pracy.
szeregowy_programer 2014-01-14 20:46:44
Konkretnie, pracuję w MGC jak na standardy tej branży dosyć długo.
ZALETY:
- elastyczny czas pracy
- możliwość pracy z domu
- parking wewnątrz biurowca
- nowoczesne, choć ostanio trochę zatłoczone biuro
- dobra dostępność narzędzi pracy, potrzebujesz 5 monitorów, 8 dysków i terabajt ramu, da się załatwić, jeśli da się umotywować potrzebę
- obiadki - styropianki 3x w tyg, można zamawiać wybrane dania z pośród kilku opcji,
- program medyczny PASM
- impreza integracyjna przynajmniej raz w roku dla pracowników z rodzinami
- przekrój projektów b. szeroki od c przez c++, jave po JS. Są projekty bardzo stare pamiętające lata 80, jak i zupełnie nowe, łapiące się całkowicie na pojęcie r&d
- atmosfera bardzo fajna, przyjaźnie nastawieni ludzie, ogólnie luzik i nastawianie na nie wytwarzanie niepotrzebnych tarć i ciśnień.
- dodatki typu: siłownia, bilard, piłkarzyki, ps3

WADY:
- typowe problemy korporacji: np. bywają zebrania, szkolenia po, których miewa się poczucie straty czasu, niepotrzebnie przekomplikowane niektóre procedury. Sytuacje typu: po co tak skoro można 10x prościej.
- małe podwyżki, kilkuprocentowe, prawdopodobnie w jakimś stopniu zależne od corocznej oceny pracownika wynikającej z enigmatycznego systemu oceniania.
- praktyczny brak premii, czy bonusów
- słabe możliwości awansu
- ograniczone możliwości rozwoju osobistego, mało szkoleń, własne pomysły, wybiegające ponad szereg są rzadko dostrzegane, niezależnie, czy są dobre, czy do kitu.

To tyle w skrócie.. ogólnie bardzo polecam.
Kartofel 2014-01-15 16:49:30
Generalnie potwierdzam to co napisał szeregowy_programer. Zależy gdzie się trafi, akurat jestem w miarę spokojnym projekcie i nie odczuwam jakiś spięć czy tarć. Obecnie jest takie ssanie na developerów, że zawsze można poszukać czegoś innego.
Zostaw swoją opinię o Mentor Graphics Polska Sp. z o.o. - Katowice
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Mentor Graphics Polska Sp. z o.o.