PETRALANA S.A.

Bytom

Opinie o PETRALANA S.A.

Pracownik 2016-06-10 14:24:00
Sam pracuje na produkcji i nie mogę się zgodzić z wszystkim, wypłata ok nie zawsze w terminie, są problemy z obsadą stanowisk (zbyt mało ludzi) ale wynika to z krótkiego okresy produkcji. Co do BHP to my wszyscy jesteśmy winni ich nieprzestrzegania nie tylko kierownictwo. Co do stawki jak na początek jest dość przeciętne między 2000 - 2250 zł brutto nadgodziny niemal codziennie i płacone pod stołem. Sama linia jest nowoczesna ale ulega awarią ze względu na proces technologiczny. Praca nie zawsze jest ciężka, na szczęście choć przy niektórych produktach idzie się "zajechać"
3
PBM 2016-06-20 13:54:58
Jak sie nie chce robić to każda robota jest porażka. Zakład jak zakład - na produkcji od razu widać komu sie ręce zginają w dobra strone. Szanuj prace albo szukaj nowej.
3
rdz 2016-07-13 17:20:38
Pracownik, jak to wygląda z tymi nadgodzinami? W sensie że 8+ godz, czy może chodzi o weekendy? I jak są one liczone?
Pracownik 2016-07-14 13:56:29
Dość często pada pytanie czy zostaniesz dłużej choć nie ma nacisku ze strony przełożonych. Wszystkie soboty pracujemy nie ma obecnie możliwości wybrania dnia wolnego z powodu zbyt małej liczby pracowników oraz urlopów. Nadgodziny są niestety wypłacane jako normalna dniówka bez dodatku w formie premii uznaniowej. Dodatek nocny za dzień to 18.5 zł netto. Przy linii przygotuj się na pracę po średnio 196 godz miesięcznie w ruchu ciągłym (4 - brygadówka). Wypłaty fakt przychodzą z opuźnieniem do 5 dni ale w całości.
2
podziekowal 2016-07-29 20:32:02
poczytałem opinie, zobaczyłem składowiska nie sprzedającego się towaru wystającego po za ogrodzenie na przeciwko mc i zapomniałem o ofertach z petralanay bo szkoda tracić czas i psuć sobie cv :)
10
Ona 2016-08-17 17:45:04
Oczywiście łatwo wysypać z worka gro niepochlebnych komentarzy. A gdzie pozytywy? Czyżby rzeczywiscie było aż tak źle? Nie sądzę. Z tego co wiem, w pierwszej kolejności firma skierowała się z ofertami pracy w stronę mieszkańców Bobrka i Karbia. Efekt? Mizerny! Raz, mało chętnych. Dwa, brak dyscypliny i poszanowania dla wykonywanej pracy. Firma jest młoda, dopiero co weszła na rynek. Potrzebuje czasu i nakładów olbrzymiej pracy. Wskażcie firmę, która po niespełna roku czasu osiągnęła stabilność i nie boryka się z przejściowymi problemami finansowymi. Jeśli znacie takową, chylę czoła. Jestem przekonana, że Petralana osiągnie ten poziom, a pracownicy z dumą będą mogli stwierdzić, że dołożyli wszelkich starań w rozwój tej firmy. To tylko kwestia czasu. Nie stanie się to dziś i na pewno nie jutro. Kto czeka, ten się doczeka. Trzymam za was kciuki i wierzę w wasze powodzenie! Działajajcie załogo!
8
Ona 2016-08-23 21:11:10
Przykro to słyszeć. Nie zapominaj jednak, że należy oddzielić sprawy prywatne od spraw zawodowych. To nic nie daje. Nic tym nie wskórasz. Żadna to opinia. Żadne to wyjaśnienie. Fabrykę tworzy zespół około 150 osób. To oni stanowią jej serce. Jej największy potencjał. Od nich wszystko zależy. Jeśli oni się poddadzą, można o wszystkim zapomnieć. Opuścić szlaban i zamknąć na cztery spusty. Walczcie. Mimo tych wszystkich niepochlebnych opinii, osądów, braku sił, walczcie!
5
qwe 2016-08-26 21:19:58
Bez urazy ale brzmisz troche jak nawiedzona.Przykladowo taki trzydziestu kilku letni chlop zmienia prace dla korzystniejszych warunkow, zeby utrzymywac siebie i rodzine, a nie "walczyc" : D O co zreszta maja walczyc i z kim :D

Fabryk w regionie mamy na tyle sporo, ze mozna sie zatrudnic i oczekwiac ze zrobisz swoja prace,dostaniesz swoje pieniadze i tyle w temacie, a nie bawic sie w zadno walczace serce firmy
7
Ona 2016-09-02 17:25:56
A właśnie, że z urazą. Nazwanie kogoś "nawiedzoną" jest w tym miejscu zupełnie zbednę. Czyżby pozytywne słowa kuły Cię w oczy? Owszem, masz rację co do 31-letniego mężczyzny. A słowo "walczyć" nie zostało użyte w swoim dosłownym znaczeniu. Ale gdyby nikt nie walczył, o nic nie walczył. Nie byłoby nic. Ani wojny ani pokoju. Ani nowych fabryk, ani niczego. Bo po cóż się męczyć, po co walczyć. Najlepiej iść po najniższej linii oporu, tak jak radzisz. I zdaję sobie sprawę, że nie wszystko wygląda idealnie, nie wszystko jest tak jak być powinno, ale czasami trzeba spojrzeć na pewne sprawy bardziej perspektywistycznie a nie tu i teraz. A może komuś potrzebne są pozytywne bodźce? Może ktoś chce wiedziec, że nie wszyscy złożyli broń. Że są i tacy, którzy dostrzegają jakieś szanse na poprawę. Nie wiem. Pewne jest jednk, że lepiej skrytykować pozytywy niż krytykować samą krytykę. To już byłby większy problem.
qwe 2016-09-03 08:37:55
najlepszym "pozytywnym bodźcem" dla pracownika są warunki pracy, zarobki etc. a walczyć o takie warunki dla pracownika powinien zarząd, a nie wychodzić z założenia że "nie podoba się to się zwolnij ", bo wtedy kolejny pracownik się zwalnia a firma dalej kuleje. wytłumacz mi proszę jeszcze raz dlaczego ktoś ma iść za 1800zl i walczyc z nadzieją za "a nuz się uda",miast iść tam gdzie mu będzie lepiej i się niczym nie przejmować
6
Ona 2016-09-03 10:25:11
Owszem, masz rację, że warunki pracy i zarobki to clou sprawy. Jestem tego samego zdania. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości. A skąd wiesz, że Zarząd nie walczy? Czyżby warunki pracy w Petralanie były naprawdę takie złe? Praca na produkcji na pewno nie należy do najlżejszych, ale czy Petralana to jedyna fabryka w której na produkcji trzeba pracować ciężej? Zdaje mi się, że nie, ale jeśli się mylę, wyprowadź mnie z błędu. Najbardziej mnie boli, że w większości spotykamy się z negatywnymi opiniami na temat pracodawcy. Jakiegokolwiek...Czy to Petralana czy inny. Ile ludzi tyle opinii. Trzeba się z tym pogodzić :)
qwe 2016-09-05 23:14:05
Jak mam cię wyprowadzić z błędu skoro nie pracuje we wszystkich fabrykach tylko w jednej, i komentuje to co ludzie mówią o tej fabryce, porównując do miejsca w którym pracuje. A co do tekstu odnośnie "patrzenia perspektywicznie " , to ręce opadają. Jeśli jest tak jak mówią że zarobki to 1xxx zł to jak tu żyć przyszłoscia,skoro za taki pieniądz ciężko wyżyć teraz. Zakredycic się i czekać z nadzieją że zarobki się podniosą? Owszem jeśli się tego doczekamy to wtedy mogę Złożyć aplikację do firmy, ale obecnie wolę a wręcz muszę pracować tam gdzie mogę zarobić
3
Ona 2016-09-07 18:18:34
A widzisz! I tu mamy żywy i namacalny przykład tego jak to wiele do powiedzenia mają Ci, którzy tam nie pracują....
3
pracuś 2016-09-09 14:03:24
Pracuję w tej firmie już "jakiś czas". Moja ocena na ten moment 4/10. Brakuje kompetentnych osób na wyższych stanowiskach, zbyt duża ilość "statystów"!!! którzy "na moje oko" bardzo dobrze potrafią mydlić oczy Właścicielom, zupełnie niepotrzebne wyścigi na produkcji kto więcej ton wyprodukuje ( 2ooo-3ooo palet "gnoju" na magazynie, nadwyżki niepotrzebnie wyprodukowane, towar bez certyfikacji, zalegające na magazynie)o terminach wypłacania pensji nie wspomnę, ciekawe w ilu procentach produkcja pokrywa się z zamówieniami, brak porozumienia między produkcją i logistyką a było nie było pracują w jednym zakładzie?!?, produkcja patrzy tylko i wyłącznie na swoje interesy (premie za tonaż), według mnie okres zimowy będzie decydujący później będzie tzreba poważnie zastanowić się co dalej.... :) pozdrawiam
12
bart 2016-09-17 07:16:04
Kolega się zatrudnił właśnie, 1500zł na rękę... śmiech na sali
5
LuckiLucek 2016-09-19 16:25:06
1. Czy w Bytomiu jest 4-brygadówka?
2. Czy wdycha się tam jakieś niebezpieczne substancje?
3.Ilu ludzi na zmianie?
4
powaznie 2016-09-19 21:22:45
dajcie sobie spokój
10
Mis :) 2016-09-21 19:27:12
Mam wyraźnie ze tylko kilka osób na tym forum wie cokolwiek o tej firmie , jej kierownictwie i atmosferze ale jeśli ktokolwiek chce przejść szkole życia, nauczyć sie jak przeżyć za minimalna kwotę , nauczyć sie kombinować i liza [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] to polecam wszystkim. Szkoda tylko mi tych osób które tam poznałem a które dla tej firmy odeszły z dużo lepszych firm a juz napewno z firm stabilnych, gdzie nie trzeba co miesiąc martwić sie o wypłatę i o to czy za miesiąc nadal będzie sie pracowało. Ale jak to juz ktoś napisał , budujcie , racjonalizujące , wypruwajcie sobie żyły a może będzie wam dane :) a jak nie będzie to trudno ;) pamiętajcie - za naukę ( a raczej za nauczkę) tez sie płaci :)
14
Devil 2016-10-03 22:00:54
Pracuje tu już jakiś czas, z początku bywało ciężko. Teraz widać już jakiś progres na linii, panuje ład, kasa coraz lepsza i dla tych co chcą pracować nawet premia się znajdzie.
Najsłabsze ogniwa odchodzą , budują się całkiem zgrane i dobre brygady, które chcą pracować. Ogólnie klimat 8/10
7
On 2016-10-04 18:27:00
Klimat? Klimat jest tu lepszy niż gdziekolwiek! Za klimat 10/10 !!! I oby tak było dalej! :)
5
Alex 2016-10-05 13:51:56
Pracuję od 6 miesięcy pierwsze dwa naprawdę były ciężkie, ale teraz nie mam na co narzekać atmosfera 10/10 cała reszta 7/10 ale to dopiero pierwszy rok firmy na rynku
2
PETRALANA S.A. 2016-10-13 09:36:54 [pracodawca]
Dziękujemy za opinię na temat naszej firmy, wysokość wynagrodzenia jest uzależniona od stażu i doświadczenia naszych pracowników. Zlecane nadgodziny są ściśle uzależnione od sytuacji osobowej w firmie i nie są stałym elementem polityki personalnej.
Magda 2016-10-18 20:45:43
Odnośnie wynagrodzenia
1 pracownicy administracyjni (biurowi) mają wynagrodzenie 2-3 tygodnie po czasie
2 większości pracownikom składki nie są płacone od grudnia 2015 roku - to tak jakbyście pracowali na czarno
pozdrowienia dla moderujących profil
7
PETRALANA S.A. 2016-10-19 11:29:04 [pracodawca]
Dziękujemy za opinię. Zaistniałe opóźnienia w wynagrodzeniach oraz składkach były konsekwencją zmiany banku obsługującego naszą firmę. PETRALANA SA jest młodą marką, jednak bardzo dobre przyjęcie na rynku naszych produktów i systematyczny wzrost sprzedaży pozwalają nam założyć pozytywne rozwiązanie powyższej sytuacji w najbliższych miesiącach.
PETRALANA S.A. 2016-10-19 11:53:07 [pracodawca]
Dziękujemy za zainteresowanie pracą w naszej firmie. Obecnie nie prowadzimy rekrutacji na stanowisko specjalisty ds. obsługi klientów eksportowych, jednak zachęcamy do przesłania dokumentów aplikacyjnych. Skontaktujemy się z wybranymi kandydatami w momencie pojawienia się wakatu. Od kandydatów na powyższe stanowisko oczekujemy bardzo dobrej znajomości języka właściwego dla danego obszaru działania naszej firmy.
nonono 2016-10-20 23:48:14
"Dziękujemy za opinię na temat naszej firmy, wysokość wynagrodzenia jest uzależniona od stażu i doświadczenia naszych pracowników..." Bajka. Ludzie, którzy pracują od samego początku produkcji i potrafią obsłużyć maszyny, dostali mniejsze podwyżki od kolegów, którzy pracują 3 miesiące i nie potrafią obsłużyć maszyn/urządzeń.
5
Bytom 2016-11-01 19:13:33
A co robi ogromny zwał nie sprzedawalnej wełny na terenie koksowni
przecież to zagraża ludziom za niedługo z tej góry gdzie leżą tony wełny
będzie nią pylić a ludzie będą to wdychać
12
Mieszkaniec Bytomia 2016-11-08 20:40:12
Widze tylko jedno robota na okraglo i mega gowniane zarobki pewnie wlasciciele tej super firmy, 1500zl dziennie wydaja na swoje zachcianki padnie to dziadostwo szybciej niz powstalo takich gownianych firm w tym miescie mamy pod dostatiem wiecej nie trzeba mysleli ze na bobrku i karbiu czarnuchow co beda za grosze robic znajda cepy jedne
3
Patrio 2016-11-09 10:57:12
No jasne... lepiej by w Bytomiu nie było firm dających pracę, bezrobocie było by wyższe, państwo wypłacało by wsparcie bezrobotnym biedakom, a ludzie mieli by więcej czasu by sobie posiedzieć w oknach i popatrzeć na gruzy po dawnych hutach i kopalniach -to było by idealne miejsce na ziemi. A tak jest... polska firma z polskim kapitałem i płacąca w Polsce podatki, z nowoczesną linią produkcyjną mogąca konkurować z firmami zachodnimi -które wypompowują kapitał z kraju. A zarobki jeśli cię nie zadowalają to siedź sobie na parapecie i ciesz oczy zrujnowanym Bobrkiem.
4
zaorane 2016-11-12 08:28:15
Ta firma to porażka, nie polecam nikomu! 4tero brygadówka za nieterminowe 1500zł... ale widać frajerów lubiących "klimat w firmie"nie brakuje.
8
DalejLama 2016-11-14 08:59:21
Fajna praca w fajnej firmie, pensje rosną wraz z czasem zatrudnienia. pracowałem tam i faktycznie mogę się zgodzić klimat jest spoko.
1
lol 2016-11-18 17:42:16
Petralana czy Labore
3
Lol 2016-11-19 19:25:47
To jest jeden twór jedno i to samo
Labore=Petralana i pare innych
2
lub-TAG 2016-11-21 09:49:03
Praca w tej firmie przy produkcji wełny nie należy do najłatwiejszych jakie miałem, ale jestem zadowolony, Praca w cyklu zmian 4 brygadówki to też jakieś urozmaicenie. Z mistrzami produkcji można dojść do porozumienia -nie traktują cię jak wyrobnika.
1
dajciesobiepokój 2016-11-25 13:53:17
z całą pewnością zmiana banku powoduje opóźnienia w płatnościach, fajna baja na dobranoc. Wpisując w goglach nazwę "petralana" pierwszy wynik to komunikat z firmy windykacyjnej Kaczmarski "ta firma to dłużnik" i podana wysokość długu. To pewnie nadal wina zmiany banku.
8
Fan 2016-11-28 10:12:03
co za bzdura -nie ma nic takiego
1
Bytomianin 2016-11-28 10:20:03
Byłem na rozmowie -na drugim etapie. Firma robi bardzo dobre wrażenie, nowy biurowiec i bardzo fajne zaplecze socjalne, faktycznie nowa linia produkcyjna. Ludzie z którymi rozmawiałem są bardzo sympatyczni. Pieniądze jakie oferują na początek nie są takie złe jak piszecie.
2
Adam87 2016-11-29 21:26:54
Poczytałem wpisy i się nie zdecyduję mimo że biurowiec wygląda imponująco to jego widok nie wykarmi i nie wynagrodzi mi 1/3 życia które poświęca się na pracę choć jak widać niektórym to wystarczy hahahahaha
7
@petralana 2016-11-30 10:03:49
Przecież wełna będzie pylić po całej okolicy a wdychanie jej jest
mega zagrożeniem dla zdrowia a nawet życia ludzi.
2
lub-TAG 2016-11-30 15:33:38
Może wełna pyliła przy jakiejś starej technologii produkcji, pracuję na linii i nic takiego nie mam miejsca, zresztą prawie nie ma kontaktu z wełną, z linii odbiera się zapaczkowane - zafoliowane płyty. A co do zagrożenia życia kiedyś trafiłem na taką informację:
Jest to mit, który powstał lata temu. Przeprowadzono liczne badania i analizy (ogranizowane przez ośrodki niezależne), które jednoznacznie stwierdziły brak jakiegokolwiek wpływu wełny i włókien wełny na możliwość wystąpienia raka płuc. IARC (www.iarc.org), Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem stwierdziła ostatecznie w 2001 roku, że włókna wełny skalnej nie są rakotwórcze.
3
Pracownik 2016-12-17 16:25:28
Jak ktoś chce pracować to będzie pracował a co do samej produkcji to nie jest źle choć góra mogła by czasami z pracownikami porozmawiać a nie że są od tego Majstrowie , nie wszystko mówią to co im przekazujemy miło by było jak raz na jakiś czas góra by zeszła na linie produkcyjną i by sie sama spytała nas pracowników co byśmy chcieli ulepszyć aby ta robota była lżejsza a nawet i sprawniejsza sami pracownicy nie maja nic przeciwko pracy mają tylko małą prośbę aby zlecenia były realne i nie 10 prac na raz tylko 6 a będziecie zadowoleni . Rozmawiajcie z nami a będziemy bardziej szanować prace .
2
Marek 2016-12-19 09:58:13
Praca w fabryce jest na prawdę spoko, pracuję dwa miesiące i jest ok, widać że firma dba o pracowników -wypłata mogli by podnieść ale reszta spełnia oczekiwania, warunki pracy, spełnienie BHP i odzież robocza .
1
Bytomianin 2016-12-28 12:46:42
Świetna firma, sąsiedzi -którzy są dość biedni- dostali od nich paczkę na święta z jedzeniem! Chociaż nikt nigdy tam nie pracował, widać że polska firma robi coś na rzecz mieszkańców Bytomia. Jak dla mnie postawa firmy super.
2
Bobrek 2017-01-02 13:34:37
Rozdają paczki z jedzeniem mieszkańcom Bytomia? To pewnie za te przewalające składy wełny pylące na całą okolicę, przecież wiadomo że to jest trująca produkcja
2
PETRALANA S.A. 2017-01-02 14:22:42 [pracodawca]
Poszanowanie środowiska naturalnego jest jednym z fundamentów polityki produkcyjnej PETRALANA SA. Jedna z najnowocześniejszych linii produkcyjnych w Europie pozwala nam na spełnienie wszystkich obowiązujących norm w w/w obszarze działania. Co więcej, szczycimy się tym, iż zastosowanie mineralnej wełny skalnej jako izolacji termicznej, izolacji akustycznej czy izolacji przeciwogniowej przyczynia się do znacznych oszczędności i ochrony środowiska poprzez ograniczenie zużycia energii i emisji dwutlenku węgla do atmosfery.
Podstawowymi materiałami wykorzystywanymi w procesie produkcji są gabro i bazalt – skały wulkaniczne, które dzięki swoim właściwościom czynią nasze produkty odpornymi na oddziaływanie czynników zewnętrznych, gwarantuje zachowanie właściwości i nienaruszalności izolacji w okresie wieloletniej eksploatacji. Wykorzystanie naturalnych surowców czyni wełnę skalną produktem naturalnym i przyjaznym środowisku.
1
@Bytomianin 2017-01-04 08:23:45
Gratulujemy że macie najnowocześniejszą linię produkcyjno i to jeszcze w całej Europie, tylko dlaczego zatruwacie tą już nowoczesną wełną Bobrek i okolice przeciez lezą tego cale sterty na karbiu na bobrku i po drugiej stronie na koksowni i to juz tak nowoczesnie nie wyglada
4
Bytomianin 2017-01-09 10:35:06
Jest polska firma, płaci w Polsce podatki, zatrudnia Polaków i jak ostatnio przeczytałem to pomagają rodzinom przekazując paczki świąteczne. Więc tak przeglądam opinie i nie rozumiem co jest alternatywą? zamknięcie fabryki , zwolnienie ludzi i importowanie wszystkich produktów? A kraj ten powinien jedynie eksportować bezrobotnych do UK? Mieszkami w Bytomiu już parę lat i nie widziałem w tym mieście tak imponującej inwestycji, głównie prowadzi się tu prace rozbiórkowe dawnych obiektów przemysłowych. Trzymam kciuki za powodzenie tej firmy.
1
PanTalon 2017-01-09 10:46:01
Zgadzam się całkowicie, oby więcej firm podejmowało się pomocy najbiedniejszym a nie tylko wypracowanie zysku! Te paczki to świetny pomysł!
1
Zostaw swoją opinię o PETRALANA S.A. - Bytom
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PETRALANA S.A.