Warsztaty Kuchni Włoskiej: Pizza, Focaccia, Calzone 5h

Ho! Ho! Ho! Idą święta

niech rodzina twe pyszności zapamięta 

barszcz, uszka i pierniki,

z piekarnika jeleń dziki

w akademii cuda twórz 

kup nasz voucher - już już już!





     Pizza, Focaccia, Calzone… wiele odmian jednego smakołyku, który podbił cały świat. I pomyśleć, że wszystko zaczęło się od złocistych placków wypiekanych przez skromnego kucharza z Neapolu: chrupiących, polanych świeżo tłoczoną oliwą z oliwek, pachnących bazylią i oregano. Podobno, gdy otwierał piec by wyjąć gorące jeszcze ciasto, jego zapach rozchodził się po całym mieście kusząc przechodniów. Coś w tym musiało być, skoro do jego pracowni pofatygowała się sama królowa Italii, Małgorzata.

   Choć od tamtej pory minęło wiele lat, sława pizzy nie maleje. Dziś trudno znaleźć kraj, w którym nie można by było zjeść tego dania, ba sami kucharze prześcigają się w tworzeniu fantazyjnych połączeń z wykorzystaniem flagowych produktem ich regionu. I tak możemy zjeść pizze z białymi truflami, serem bawolim, a nawet drobinkami złota. Choć te smaki brzmią kusząco, a my sami mówimy wielkie TAK nowościom, to jednak dzisiejsze spotkanie chcielibyśmy poświecić tradycyjnym włoskim recepturom. Dlatego też, jeżeli jesteś miłośnikiem pizzy, osobą lubiąca gotować, bądź po prostu chcesz spędzić wieczór w towarzystwie ludzi pełnych pasji i zaangażowania, przyjdź na nasz kurs pieczenia włoskich dań mącznych: pizzy, focciaci i calzony. Pod czujnym okiem wykwalifikowanych kucharzy, poznamy tradycyjne receptury, nauczymy się tworzyć ciasto idealne, a także dobierać i łączyć składniki, tak by było zdrowo i smacznie. Zdradzimy sekret tworzenia prawdziwego włoskiego sosu pomidorowego, który jest narodową specjalnością Italii. Nasza pracownia zamieni się w prawdziwą trattorię, w której nie zabraknie praktycznej nauki Pizza Free Style, czyli różnorodnych technik podrzutu ciastem. Sami widzicie, że czeka nas mnóstwo wyśmienitej zabawy! A na koniec warsztatów, moment na który czeka każdy łasuch – wspólna uczta przygotowanych pyszności!

Program kursu

1. Sekret włoskich smaków czyli krótka historia przygotowania idealnej pizzy
2. Wybór odpowiedniego sprzętu, rodzaje mąk, dobór produktów wysokiej jakości
3. Tradycyjne wyrabianie ciasta – tajniki sztuki jego przygotowania oraz omówienie i przećwiczenie poszczególnych techniki podrzutu
4. Wspólne przygotowywanie dań:
  • Grissini z solą morską i oregano,
  • Focaccia z oliwkami i świeżą bazylią
  • Pizza Calzone z pikantnym salami i mozzarellą
  • Tradycyjna neapolitańska Marinara z anchois i kaparami
  • Pizza bianca z cukinią i rukolą
  • Deser: semifredo z nutellą i malinami
5. Wspólna kolacja w iście włoskim stylu.

Koordynator

 
Zdjęcie Zapytaj koordynatora

Małgorzata Zając

Tel.: 791 498 761

malgorzata.zajac@gowork.pl

 

Zapisy

Zapisy już wkrótce!
  1. Aby dokonać rejestracji należy odszukać interesujący termin i miasto. Zapisu dokonujemy poprzez kliknięcie opcji "Zapisz się"
  2. Otworzy się Państwu formularz zgłoszeniowy. Po dokładnym wypełnieniu formularza klikamy na ikonkę "zapisz" na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były zgodne z rzeczywistością, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomu i zaświadczenia dla uczestników.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja (z regulaminem można zapoznać się w tym momencie, można, też później, ponieważ załączany jest do umowy- zgłoszenie).
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Wpłata zaliczki(lub całości kwoty) na podany w umowie- zgłoszenie numer rachunku bankowego gwarantuje pewne miejsce na liście uczestników szkolenia.
  7. Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
  8. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  9. Stawiamy na małe grupy - liczba miejsc ograniczona! Decyduje kolejność zgłoszeń.
Zobacz terminy

Warsztaty Kuchni Włoskiej: Pizza, Focaccia, Calzone 5h - tryb wieczorowy

Miejsce
Termin
Wersja standardowa
Wersja z tabletem
Warszawa
od 2016-12-21 do 2016-12-21
Cena: 299
Cena: 549
Zapisz się