Kurs Kuchnia Francuska 40 h

Kuchnia francuska łączy w sobie finezję, elegancję i prostotę. Kusi doskonale przyrządzonymi owocami morza, rozgrzewającymi gulaszami i chrupiącymi croisantami maczanymi w kawie. Zniewala smakiem creme brulee z warstwą skarmelizowanego cukru, nęci zapachem jedynej w swoim rodzaju prowansalskiej czekolady. Można się rozmarzyć.

Zapraszamy Państwa do udziału w podróży po francuskich smakach. Poznają Państwo walory kuchni houte cousine, wyrafinowanej, specjalizującej się w drogich daniach, przygotowywanych z najwyższej jakości produktów, oraz kuchni nouvelle cousine, która opiera się na lekkich, zdrowych i mało czasochłonnych daniach. Pod okiem Mistrzów Gotowania zgłębią Państwo tajniki francuskich dań, których przygotowanie, jak się okaże nie musi być wcale skomplikowane.

Program kursu

Program kursu

Dzień I

Dzień najlepiej zacząć od lekkiego i słodkiego śniadania

Zajęcia teoretyczne:

Poznanie historii kuchni francuskiej, w tym potraw charakterystycznych dla różnych regionów.

Warsztaty:

Przygotowanie klasycznego francuskiego śniadania:

Wyrabianie ciasta francuskiego i pieczenie croissantów

Pieczenie bułeczek maślanych brioche, oraz bagietek

Wspólne jedzenie posiłku

 

Dzień II

Obiad, który nigdy się nie kończy… cz. I

Zajęcia teoretyczne:

Omówienie zwyczajów związanych z celebrowaniem obiadów

Warsztaty:

wykonanie  przystawek:

quische lorreine

salade chevre chaud (z ciepłym kozim serem na grzance z miodem i orzechami włoskimi)

salade nicoise (z tuńczykiem, fasolką zieloną, jajkiem, anchois i oliwkami)

 salade de poire au roquefort (z gruszką, serem roquefort i orzechami włoskimi)

 melon w szynce parmeńskiej

karczochy z sosem aioli

 foie gras na tostach z konfiturą wiśniową

tatar z łososia

Przygotowanie wybranego dania głównego:

Zupa cebulowa

Ratatouille


 Dzień III

Obiad, który nigdy się nie kończy… cz. 2

Inne dania główne

bouillabaisse – gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu

boeuf bourguignon, czyli długo duszona wołowina po burgundzku.

cassoulet – zapiekane danie z fasoli oraz mięsa kaczego, gęsiego i wieprzowego

Poznanie różnych gatunków serów i ich degustacja

Czas na deser:

Wykonanie creme brulee

A na zwieńczenie dnia filiżanka mocnej kawy


Dzień IV

Kolacja francuska czyli kolejne dania na ciepło

Zajęcia teoretyczne:

Poznanie sekretów przygotowania tart wytrawnych i słodkich

Warsztaty:

Wykonanie niektórych potraw:

Różnego rodzaju tart: wytrawnych i słodkich

Naleśników, w tym naleśników Suzette

 

Dzień V

Specjały z owoców morza

Zajęcia teoretyczne:

Poznanie różnych rodzajów owoców morza, oraz sposobów ich przygotowania

Warsztaty:

Wykonanie niektórych potraw:

Zupa rybna

bouillabaisse – gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu

brandade – czyli puree z solonego dorsza z dodatkiem mleka i oliwy.

moules à la crème – czyli muli gotowanych w sosie z białego wina i śmietany

I na koniec coś słodkiego - tajemnice sufletów

 


Koordynator

 
Zdjęcie Zapytaj koordynatora

Małgorzata Zając

Tel.: 791 498 761

malgorzata.zajac@gowork.pl

 

Siedziby szkoleniowe

Oddział Główny:

ul. Żurawia 47, piętro III, 00-680 Warszawa ścisłe centrum

Biuro czynne: od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 18:00 oraz w soboty od 8.00 do 15.00

Tel. 22 622 13 09

  • Warszawa:

    ul. Żurawia 47 piętro III

    00-680 Warszawa

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

  • Katowice:

    Ul. 3 Maja 13 (wejście od ul. Stawowej 10)

    40-096 Katowice

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 32 701 25 50

  • Kraków:

    Wielopole 18b, II piętro

    31-072 Kraków

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 12 359 99 00

  • Lublin:

    ul. Przechodnia 4, p. 2 (biuro), 20-002 Lublin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 81 477 90 00

  • Łódź:

    ul. Gdańska 90, piętro I

    lokal nr 1-4, klatka A

    90-508 Łódź,

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 42 292 81 00

  • Olsztyn:

    ul. Seweryna Pieniężnego 18B, lok. 201

    10-006 Olsztyn

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Białystok:

    ul. Lipowa 32, pok. 210 - sekretariat

    15-428 Białystok

    zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Poznań:

    Św. Marcin 66/72, piętro 11

    61-807 Poznań

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 61 818 28 14

  • Szczecin:

    ul. Kaszubska 52, lokal 210

    70-226 Szczecin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 91 820 70 00

  • Bydgoszcz:

    ul. Jagiellońska 12, I piętro

    85-067 Bydgoszcz

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 525208000

  • Siedlce:

    ul. Kochanowskiego 18

    08-110 Siedlce

    zobacz na mapie

    Tel. 25 749 39 00

  • Wrocław:

    ul. Ruska 51B

    50-079 Wrocław

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 71 729 39 00

  • Gdańsk:

    ul. Wały Piastowskie 1, piętro 5, pokój 510 C

    80-749 Gdańsk

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 58 717 89 00

Zapisy

  1. Aby dokonać rejestracji należy odszukać interesujący termin i miasto. Zapisu dokonujemy poprzez kliknięcie opcji "Zapisz się"
  2. Otworzy się Państwu formularz zgłoszeniowy. Po dokładnym wypełnieniu formularza klikamy na ikonkę "zapisz" na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były zgodne z rzeczywistością, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomu i zaświadczenia dla uczestników.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja (z regulaminem można zapoznać się w tym momencie, można, też później, ponieważ załączany jest do umowy- zgłoszenie).
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Wpłata zaliczki(lub całości kwoty) na podany w umowie- zgłoszenie numer rachunku bankowego gwarantuje pewne miejsce na liście uczestników szkolenia.
  7. Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
  8. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  9. Stawiamy na małe grupy - liczba miejsc ograniczona! Decyduje kolejność zgłoszeń.
Zobacz terminy

Kur Kuchnia Francuska 40 - tryb weekendowy

Miejsce
Termin
Wersja standardowa
Wersja z tabletem
Warszawa
od 2016-12-10 do 2016-12-18
Cena: 999
Cena: 1249

Kur Kuchnia Francuska 40 - tryb wieczorowy

Miejsce
Termin
Wersja standardowa
Wersja z tabletem
Warszawa
od 2016-12-14 do 2016-12-16
Cena: 999
Cena: 1249
Zapisz się