Kurs Kuchnia Bałkańska 40 h

Kuchnia Bałkańska tworzona jest przez kilkanaście Państw m.in. Serbię, Chorwację, Macedonię, Słowenię oraz Czarnogórę. Jest pełna skrajności, różnorodna, ale jednolita. Łączy wpływy tureckie, środkowoeuropejskie oraz śródziemnomorskie.
Potrawy są wyraziste, obficie przyprawiane papryką, tymiankiem oraz bazylią. Tradycyjne jest mięso grillowane, regionalne warzywa oraz przetwory mleczne.
W trakcie szkolenia pokażemy Państwu tradycyjne potrawy kuchni bałkańskiej, omówimy przyprawy oraz produkty najczęściej stosowane. Przekonaj się jak smakuje kuchnia bałkańska.

Ho! Ho! Ho! Idą święta
Niech rodzina twe pyszności zapamięta,
barszcz, uszka i pierniki,
z piekarnika jeleń dziki.
W akademii cuda twórz
kup nasz voucher - już już już!


Program kursu

Dzień 1:
Kuchnia Chorwacka
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni chorwackiej

Omówienie tradycyjnych dań kuchni chorwackiej
Zajęcia praktyczne:

Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni chorwackiej
punjene lignje - (kałamarnice faszerowane pietruszką z czosnkiem)
bakalar tucen na bijelo - (dorsz w białym winie)
strukle - (strucle)
ćevapčići – ( paluszki z mielonego mięsa
)

Dzień 2:
Kuchnia Serbska
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni serbskiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni serbskiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni serbskiej
proja (chleb kukurydziany)
ćevapčići (małe roladki z mielonego mięsa) podawane z cebulą i ciepłym chlebem
sarma - (nadziewana kapusta, mielona wołowina i wieprzowina z ryżem zawinięta w liście kapusty lub winorośli, czyli potrawa zbliżona do polskich gołąbków)
baklawa - warstwy ciasta przekładane orzechami, nasączone miodem

Dzień 3:
Kuchnia Macedońska
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni macedońskiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni macedońskiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni macedońskiej
Polneti Piperki. - faszerowane mięsem i ryżem papryki-
Kebapi - kebab
Sałatka Szopska
Tulumba – smażone ciasto

Dzień 4:
Kuchnia Bułgarska
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni bułgarskiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni bułgarskiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni bułgarskiej
tarator – chłodnik z ogórka i czosnku, na bazie jogurtu
Banica – cienkie płaty ciasta przekładane serem ze szpinakiem
Jadki – mieszanka orzechów, migdałów, pistacji, słonecznika, pestek dyni ….

Dzień 5:
Kuchnia Grecka
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni greckiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni greckiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni greckiej
Musaka - zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego
piperies tyganites - paprykę smażoną
tzatziki – jogurt z ogórkiem i czosnkiem
skordalia- czyli pastę czosnkowo-fasolową do pieczywa
souvlaki – grillowana wieprzowina, pomidory, cebula i tzatziki zawinięte w chleb pita

Koordynator

 
Zdjęcie Zapytaj koordynatora

Małgorzata Zając

Tel.: 791 498 761

malgorzata.zajac@gowork.pl

 

Siedziby szkoleniowe

Oddział Główny:

ul. Żurawia 47, piętro III, 00-680 Warszawa ścisłe centrum

Biuro czynne: od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 18:00 oraz w soboty od 8.00 do 15.00

Tel. 22 622 13 09

  • Warszawa:

    ul. Żurawia 47 piętro III

    00-680 Warszawa

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

  • Katowice:

    Ul. 3 Maja 13 (wejście od ul. Stawowej 10)

    40-096 Katowice

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 32 701 25 50

  • Kraków:

    Wielopole 18b, II piętro

    31-072 Kraków

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 12 359 99 00

  • Lublin:

    ul. Przechodnia 4, p. 2 (biuro), 20-002 Lublin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 81 477 90 00

  • Łódź:

    ul. Gdańska 90, piętro I

    lokal nr 1-4, klatka A

    90-508 Łódź,

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 42 292 81 00

  • Olsztyn:

    ul. Seweryna Pieniężnego 18B, lok. 201

    10-006 Olsztyn

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Białystok:

    ul. Lipowa 32, pok. 210 - sekretariat

    15-428 Białystok

    zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Poznań:

    Św. Marcin 66/72, piętro 11

    61-807 Poznań

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 61 818 28 14

  • Szczecin:

    ul. Kaszubska 52, lokal 210

    70-226 Szczecin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 91 820 70 00

  • Bydgoszcz:

    ul. Jagiellońska 12, I piętro

    85-067 Bydgoszcz

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 525208000

  • Siedlce:

    ul. Kochanowskiego 18

    08-110 Siedlce

    zobacz na mapie

    Tel. 25 749 39 00

  • Wrocław:

    ul. Ruska 51B

    50-079 Wrocław

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 71 729 39 00

  • Gdańsk:

    ul. Wały Piastowskie 1, piętro 5, pokój 510 C

    80-749 Gdańsk

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 58 717 89 00

Zapisy

  1. Aby dokonać rejestracji należy odszukać interesujący termin i miasto. Zapisu dokonujemy poprzez kliknięcie opcji "Zapisz się"
  2. Otworzy się Państwu formularz zgłoszeniowy. Po dokładnym wypełnieniu formularza klikamy na ikonkę "zapisz" na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były zgodne z rzeczywistością, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomu i zaświadczenia dla uczestników.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja (z regulaminem można zapoznać się w tym momencie, można, też później, ponieważ załączany jest do umowy- zgłoszenie).
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Wpłata zaliczki(lub całości kwoty) na podany w umowie- zgłoszenie numer rachunku bankowego gwarantuje pewne miejsce na liście uczestników szkolenia.
  7. Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
  8. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  9. Stawiamy na małe grupy - liczba miejsc ograniczona! Decyduje kolejność zgłoszeń.
Zobacz terminy

Kurs Kuchnia Bałkańska 40 h - tryb dzienny

Miejsce
Termin
Wersja standardowa
Wersja z tabletem
Warszawa
od 2016-12-14 do 2016-12-16
Cena: 999
Cena: 1249

Kurs Kuchnia Bałkańska 40 h - tryb weekendowy

Miejsce
Termin
Wersja standardowa
Wersja z tabletem
Warszawa
od 2017-01-08 do 2017-01-15
Cena: 999
Cena: 1249
Zapisz się