Kurs kucharski I i II stopnia - wyjazdowy 2 tygodniowy z wyżywieniem i zakwaterowaniem 140h


Kurs wyjazdowy pozwala Ci odbyć pełne szkolenie w zaledwie 14 dni. Kurs realizowany we współpracy z Hotelami: Ibis oraz Delicjusz. Miejsce, w którym odbywa się kurs może ulec zmianie

Przy zapisie do 30.11.2016 cena szkolenia wynosi tylko 3299 zł za wersję standardową lub 3549 zł za wersję rozszerzoną. Cena obejmuje wszelkie koszty wyżywienia i zakwaterowania.

Ho! Ho! Ho! Idą święta!
Niech rodzina twe pyszności zapamięta -
barszcz, uszka i pierniki,
Z piekarnika jeleń dziki.
w akademii cuda twórz
kup nasz voucher - już już już!

,



Jeśli gotowanie jest Twoją pasją, a dodatkowo lubisz przygody, to zapraszamy Cię na wyjazdowy kurs kucharski I i II stopnia, podczas którego przekujesz hobby w zawód. Podczas szkolenia nie tylko poznasz wszystkie niezbędne techniki przygotowywania rozmaitych potraw, ale dowiesz się też wszystkiego na temat cateringu, oceny jakości surowców, przepisów BHP i wymogów systemu HACCP. Dodatkowo weźmiesz udział w konkursie z bardzo atrakcyjnymi nagrodami.

Ogromną zaletą tego kursu jest fakt, że odbywa się w ciekawych, malowniczych miejscach, w których łatwo zapomnieć o wszystkich troskach, łatwiej zaś skupić się na nauce.

W trakcie kursu poznasz najnowsze kulinarne trendy, a także:

  • nauczysz się kalkulować i zestawiać koszty

  • poznasz normy obowiązujące w gospodarce żywnościowej, zasady BHP oraz wymogi systemu HACCP w gastronomii

  • nauczysz się oceniać surowce i półprodukty

  • otrzymasz praktyczne wskazówki dotyczące przepisów

  • poznasz techniki krojenia

  • nauczysz się obsługiwać wszelkie kuchenne urządzenia

  • poznasz sposoby przeprowadzania obróbki wstępnej potraw oraz ich obróbki cieplnej

  • nauczysz się, jak przyrządzać zupy, sosy i rozmaite inne potrawy, a także jak dobierać do nich dodatki

  • dowiesz się, jak dekorować stół i eksponować potrawy

  • poznasz podstawy marketingu, które pozwolą Ci wypromować lokal

  • zapoznasz się z obsługą kasy fiskalnej


Po ukończeniu kursu będziesz miał kompleksową wiedzę i ważne umiejętności praktyczne, które z pewnością wykorzystasz.

Praca po kursie kulinarnym w GoWork.pl



Kurs wyjazdowy przygotuje Cię do objęcia stanowiska kucharza. Po ukończeniu szkolenia możesz szukać pracy zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Warto dodać, że nasi absolwenci bardzo szybko znajdują swoją pierwszą pracę i często równie szybko awansują. Na rynku jest sporo ofert pracy dla kucharzy, a wiele z nich można znaleźć w wyszukiwarce Gowork.pl - tutaj sprawdź oferty pracy.

Co nas wyróżnia?

Nasze szkolenia są intensywne, a co za tym idzie – niezwykle efektywne. W trakcie tych dwóch tygodni nie tylko wiele się nauczysz, ale także nawiążesz kontakty z osobami na co dzień pracującymi w branży gastronomicznej.

Podczas wyjazdu, poza zajęciami praktycznymi, prowadzimy także wykłady, które wzbogacają wiedzę teoretyczną. Tematy prelekcji są zwykle powiązane z programem kursu, ale zawsze dobieramy je tak, by sprostać oczekiwaniom wszystkich uczestników.

Cały kurs przybiera wyjątkową formułę konkursu, w którym biorą udział wszyscy uczestnicy.

TOP Konkurs – wyłaniamy mistrza kuchni!

Podczas 14 dni prowadzimy konkurs, który ma na celu wyłonienie najbardziej utalentowanego uczestnika. Konkurs, oparty na zasadach fair play, wprowadza element rywalizacji, który zawsze bardzo pozytywnie wpływa na jakość zajęć.

Uczestnicy muszą się wykazać talentem i kreatywnością w łączeniu smaków, a także zmysłem biznesowym, jeśli chodzi o szacowanie kosztów. Jury ocenia dobór składników, smak potrawy oraz sposób jej podania.

Ogłoszenie wyników następuje w dniu wyjazdu. Zwycięzca otrzymuje certyfikat z wyróżnieniem oraz darmowy voucher na udział w wybranym kursie z naszej oferty. Dodatkowo nasi specjaliści z działu HR pomagają zwycięzcy w znalezieniu świetnej pracy lub udzielają mu wskazówek dotyczących awansu lub otwarcia działalności gospodarczej.

Konkurencje w konkursie:

  • minidanie: piękno i smak na wykałaczce
  • szczęście w kuchni - bitwa na noże
  • tak mało a tak wiele: spośród 5 produktów wybierz 4 i popisz się swoją kreatywnością
  • cieszymy się dietą - zdrowa żywność
  • tylko jeden garnek - pożywne dania jednogarnkowe
  • dania wegetariańskie - sporządzanie potraw z jaj i przetworów mlecznych
  • najgorętsza zupa w mieście
  • kurczę pieczone! Na różne sposoby!
  • kuchnia międzynarodowa – pięć potraw z cielęciny i wołowiny
  • przekąś coś na zimno (i na gorąco)!
  • co w morzu pływa - czyli ryba na czas!
  • jajko na okrągło: nadziewamy, smażymy i gotujemy

Informacje praktyczne

Zakwaterowanie: pokoje 2 lub 3-osobowe.

Wyżywienie: pełne wyżywienie, które uczestnicy przygotowują pod okiem najlepszych szefów kuchni.

Dojazd: własny.

Egzaminy i certyfikaty:

Po ukończeniu kursu każdy Uczestnik podchodzi do egzaminu. Pozytywny wynik kwalifikuje kursanta do otrzymania dyplomu poświadczającego nowo nabyte umiejętności.

Galeria

Program kursu

Program wyjazdowego kursu kucharskiego I i II stopnia

(Kurs z wyżywieniem i zakwaterowaniem (140h - 2 tygodnie)

Nasz wyjazdowy kurs kucharski I i II stopnia trwa łącznie 140 godzin dydaktycznych. Zajęcia podzielone są na teorię i praktykę. Zdecydowana większość godzin przeznaczona jest na część praktyczną (w tym wliczone są również ćwiczenia, case study i warsztaty na zajęciach teoretycznych). Przez cały kurs teoria jest łączona z praktyką.

  1. Struktura organizacyjna zakładu gastronomicznego
    • układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
    • nowoczesne urządzenia w gastronomii
    • wyposażenie stanowiska pracy
    • organizacja stanowiska pracy
    • podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, p.poż. oraz pierwszej pomocy

  2. Wymogi systemu HACCP w gastronomii
    • podstawy prawne
    • HACCP- omówienie zasad funkcjonowania systemu
      • identyfikacja zagrożeń,
      • krytyczne punkty kontroli
      • system monitorowania
      • zasady kontroli
      • procedury i zapisy
      • weryfikacja systemu
    • dDokumentacja systemu HACCP

  3. Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności
    • prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania
    • zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni

  4. Praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w sztuce kulinarnej
    • sporządzanie potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców
      • zastosowanie warzyw i owoców w gastronomii
      • obróbka wstępna i sposób krojenia warzyw
      • technika sporządzania surówek sezonowych
      • technika sporządzania sałatek jarzynowych
      • sporządzanie bukietu z warzyw
      • technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw
    • sporządzanie wywarów, sosów i marynat
      • podstawowe wywary (cielęcy, drobiowy, wołowy, wieprzowy, rybny)
      • podstawowe sosy ( jasne, ciemne, na bazie masła, na bazie oliwy, przecierane, na bazie gumy ksantanowej)
      • podstawowe marynaty ( do mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowego, do ryb, do produktów wegetariańskich)
    • sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich
      • sporządzanie koreczków serowych
      • sporządzanie chłodników
      • desery i napoje z przetworów mleczarskich
      • sporządzanie zakąsek z jaj
      • sporządzania jaj nadziewanych
      • sporządzanie potraw z jaj smażonych.
      • przygotowanie potraw z jaj gotowanych
    • sporządzanie zup
      • wykonanie zup kremowych.
      • sposoby zagęszczania zup kremowych
      • dodatki stosowane do zup
      • porcjowanie i podawanie zup
      • sporządzanie sosów na gorąco
    • sporządzanie potraw jarskich i półmięsnych
      • zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych
      • sposoby podawania potraw jarskich i półmięsnych
      • potrawy jarskie i półmięsne gotowane
      • potrawy jarskie półmięsne smażone i duszone
      • potrawy jarskie półmięsne zapiekane
    • sporządzanie potraw mięsnych
      • omówienie wybranych części z rozbioru tusz zwierzęcych i ich zastosowania
      • sposoby luzowania mięsa
      • potrawy mięsne smażone
      • potrawy mięsne pieczone
      • potrawy mięsne grillowane
      • sposoby przygotowania, dekorowania i podawania różnych rodzajów mięs
    • sporządzanie potraw rybnych
      • obróbka wstępna, sposoby patroszenia, luzowania, filetowania i krojenia ryb
      • sporządzanie ryb pieczonych, smażonych i grillowanych
      • sposoby przygotowania, dekorowania i podawania ryb
    • sporządzanie przekąsek zimnych i gorących
      • sporządzanie sosów do przekąsek zimnych
      • sporządzanie, dekorowanie i podawanie różnych typów kanapek
      • sporządzanie dekorowanie i podawanie przekąsek gorących

  5. Praktyczne wprowadzenie w zagadnienia kuchni cateringowej
    • sposób i forma podania posiłków w plenerze
    • sposób i forma podania posiłków w lokalu niegastronomicznym

  6.  Zarządzanie lokalem gastronomicznym
    • podstawowe zagadnienia z zarządzania zasobami gastronomii
    • analiza konkurencyjności przedsiębiorstwa i perspektywy rozwoju
    • dyskusja nt. specyfiki branży gastronomicznej

Certyfikaty

Zaświadczenie wydawane na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 622).

O wysokiej jakości naszych szkoleń świadczy Certyfikat ISO 9001:2015.


Organizacja zajęć

Kurs kucharski I i II stopnia trwa 140h dydaktycznych (45 min.) i realizowany jest w intensywnym trybie wyjazdowym.
  • 1 dzień: 10.00 przyjazd i powitanie uczestników, do 14.00 zakwaterowanie, omówienie zasad konkursu oraz organizacji pracy w kuchni
  • 2-13 dzień: prelekcje, wykłady, warsztaty praktyczne, konkursy tematyczne zajęcia w godzinach 11.00-14.00 teoria 14.00-19.45 praktyka
  • 14 dzień: 8.00-12.00 podsumowanie i egzamin, oficjalne pożegnanie i ogłoszenie zwycięzcy konkursu, wykwaterowanie z hotelu

Organizator kursu zastrzega sobie możliwość modyfikacji harmonogramu zajęć kursu I i II stopnia z wyżywieniem i zakwaterowaniem. Godziny mogą ulec zmianie, zgodnie z zasadami organizacji pracy na kuchni i w hotelu. 

Oferujemy Państwu możliwość wyboru formy materiałów szkoleniowych w wersji standard lub wersja rozszerzona z materiałami na tablecie.

Doskonała kuchnia polska. Marek ŁebkowskiMateriały tradycyjne

  • cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.
  • Każdy uczestnik otrzymuje książkę 
  • Wielki Leksykon Kulinarny, F. Jurgen Herrmann- sprawdź książkę na blogu. lub
  • Doskonała Kuchnia Polska, M. Łebkowski



Tablet- opcja płatna dodatkowo 250 zł. Cena zawiera 7- calowy tablet  FreeMe x4 7. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.4 KitKat. Posiada między innymi: wydajny procesor Quad-core 1.0GHz, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, wbudowana pamięć flash 8 GB, pamięć RAM 512 MB, układ grafiki 3D, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO. Tablet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.


Referencje

quote
Na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez szefa kuchni Pana Rafała Zawadzkiego uczyliśmy się zasad przygotowywania różnych potraw, dodatków, zup oraz sosów. Ogólnie jestem zadowolona. Polecam innym.
quote
Krystyna Jasińska
Uczestniczka kursu kucharskiego
quote
Zarówno szef kuchni jak i lektor w przystępny sposób zapoznali nas z tym co samo wiedzą na temat gotowania. Pobyt na tym kursie uzmysłowił mi, że nadal chcę robić to co lubię
quote
Małgorzata Pruchniewska
Uczestniczka kursu kucharskiego
quote
Ogromne podziękowania dla firmy Gowork za wybór miejsca szkolenia. Personel hotelu IBIS super. Szef kuchni Pan Rafał Zawadzki - ogromna wiedza i talent w przekazywaniu wiedzy. Ogromna satysfakcja z zajęć praktycznych i teoretycznych
quote
Krzysztof Maliszewski
Uczestnik kursu kucharskiego
Sprawdź opinie wystawione przez naszych kurstantow
Zapraszamy do kontaktu pod adresem mail wspolpraca.szkolenia@gowork.pl wszystkie osoby zainteresowane współpracą przy organizacji kursów wyjazdowych w charakterze organizatora bazy hotelarskiej oraz zaplecza gastronomicznego w różnych ciekawych turystycznie częściach Polski.

Szkolenia uzupełniające


Koordynator

 
Zdjęcie Zapytaj koordynatora

Sylwia Dobrowolska

Tel.: 22 6221309 wew. 809

Kom.: 534 735 567

sylwia.dobrowolska@gowork.pl

 

Siedziby szkoleniowe

Oddział Główny:

ul. Żurawia 47, piętro III, 00-680 Warszawa ścisłe centrum

Biuro czynne: od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 18:00 oraz w soboty od 8.00 do 15.00

Tel. 22 622 13 09

  • Warszawa:

    ul. Żurawia 47 piętro III

    00-680 Warszawa

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

  • Katowice:

    Ul. 3 Maja 13 (wejście od ul. Stawowej 10)

    40-096 Katowice

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 32 701 25 50

  • Kraków:

    Wielopole 18b, II piętro

    31-072 Kraków

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 12 359 99 00

  • Lublin:

    ul. Przechodnia 4, p. 2 (biuro), 20-002 Lublin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 81 477 90 00

  • Łódź:

    ul. Gdańska 90, piętro I

    lokal nr 1-4, klatka A

    90-508 Łódź,

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 42 292 81 00

  • Olsztyn:

    ul. Seweryna Pieniężnego 18B, lok. 201

    10-006 Olsztyn

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Białystok:

    ul. Lipowa 32, pok. 210 - sekretariat

    15-428 Białystok

    zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Poznań:

    Św. Marcin 66/72, piętro 11

    61-807 Poznań

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 61 818 28 14

  • Szczecin:

    ul. Kaszubska 52, lokal 210

    70-226 Szczecin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 91 820 70 00

  • Bydgoszcz:

    ul. Jagiellońska 12, I piętro

    85-067 Bydgoszcz

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 525208000

  • Siedlce:

    ul. Kochanowskiego 18

    08-110 Siedlce

    zobacz na mapie

    Tel. 25 749 39 00

  • Wrocław:

    ul. Ruska 51B

    50-079 Wrocław

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 71 729 39 00

  • Gdańsk:

    ul. Wały Piastowskie 1, piętro 5, pokój 510 C

    80-749 Gdańsk

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 58 717 89 00

Zapisy

  1. Aby dokonać rejestracji należy odszukać interesujący termin i miasto. Zapisu dokonujemy poprzez kliknięcie opcji "Zapisz się"
  2. Otworzy się Państwu formularz zgłoszeniowy. Po dokładnym wypełnieniu formularza klikamy na ikonkę "zapisz" na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były zgodne z rzeczywistością, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania certyfikatu i zaświadczenia dla uczestników.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja (z regulaminem można zapoznać się w tym momencie, można, też później, ponieważ załączany jest do umowy- zgłoszenie).
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Wpłata zaliczki(lub całości kwoty) na podany w umowie- zgłoszenie numer rachunku bankowego gwarantuje pewne miejsce na liście uczestników szkolenia.
  7. Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
  8. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  9. Stawiamy na małe grupy - liczba miejsc ograniczona! Decyduje kolejność zgłoszeń.
Zobacz terminy

Kurs kucharski I i II stopnia (140h) bez wyżywienia i zakwaterowania - tryb dzienny

Miejsce
Termin
Wersja standardowa
Wersja z tabletem
Poznań
od 2017-01-09 do 2017-01-22
Cena: 1999
Cena: 2249

Kurs kucharski I i II stopnia (140h) z wyżywieniem i zakwaterowaniem - tryb dzienny

Miejsce
Termin
Wersja standardowa
Wersja z tabletem
Warszawa
od 2017-01-09 do 2017-01-22
Cena: 3299
Cena: 3549

Kurs kucharski I i II stopnia 140h- z wyżywieniem i zakwaterowaniem - tryb dzienny

Miejsce
Termin
Wersja standardowa
Wersja z tabletem
Poznań
od 2017-01-09 do 2017-01-22
Cena: 3299
Cena: 3549
174
Osoby obserwuje ten kurs
Pozna n - kurs 2 tygodniowy
5
wolne miejsca
Zapisz się