Kurs cukierniczy I i II 90 h - wyjazdowy z zakwaterowaniem i wyżywieniem

Zapraszamy Państwa na jedyny w swoim rodzaju Kurs Cukierniczy I i II stopnia  wyjazdowy. 

To niepowtarzalna okazja zgłębienia tajników cukiernictwa tylko w 8 dni. 

Zajęcia odbywają się w Akademii Let's GoCook, znajdującej się w biznesowej części Warszawy. 

Nasz kurs to wiedza, praktyka, ale również niezapomniana atmosfera, którą tworzą ludzie z pasją.

Szkolenia organizujemy we współpracy z Hotelem Gordon.




Ho! Ho! Ho! Idą święta!
Niech rodzina twe pyszności zapamięta -
barszcz, uszka i pierniki,
z piekarnika jeleń dziki.
W akademii cuda twórz,
Kup nasz voucher - już już już!

Kurs cukierniczy to doskonała okazja rozwinięcia i udoskonalenia  już posiadanych umiejętności przygotowania deserów, wyrobów cukierniczych i najróżniejszych wypieków: smakowitych muffinów, puszystych biszkoptów i  najbardziej kremowych kremów.


cukiernik, kurs cukierniczy, szkoły cukiernicze, warsztaty cukiernicze,


Program warsztatów cukierniczych dedykowany jest dla wszystkich fanów czekolady, karmelu, babeczek, ciast i wszelakich słodkości. 
Kurs skierowany jest do osób zainteresowanych rozwojem umiejętności oraz dla osób chcących od podstaw zagłębić sztukę cukiernictwa. Nie musisz być profesjonalistą, ale powinieneś być fanem łakoci. :)

W trakcie kursu poznasz najnowsze trendy w cukiernictwie, a także:


  • zobaczysz, jakie przyrządy są niezbędne w pracy cukiernika,aby móc  przygotować  i udekorować wyroby cukiernicze;
  • nauczysz się sporządzać różnego rodzaju ciasta, w tym serniki, torty, ciasta drożdżowe i wiele innych
  • poznasz sposoby na przyrządzanie puszystych  mas, kremów i innych  półproduktów cukierniczych,
  • nauczysz się podstaw dekorowania gotowych 
  • produktów cukierniczych;
  • poznasz podstawy pracy z karmelem i czekoladą;
  • nauczysz się przygotowywać desery, które zadziwią Twoich bliskich;
  • poznasz zasady zarządzania lokalem gastronomicznym.




Po ukończeniu kursu będziesz miał kompleksową wiedzę i ważne umiejętności praktyczne, które z pewnością wykorzystasz.

Informacje praktyczne

Kursy są prowadzone we współpracy z Hotelem Gordon, którego położenie pozwala na szybkie dotarcie na zajęcia, jak również do centrum stolicy.

Kursanci mogą skorzystać z noclegu w wygodnych pokojach 1, 2 lub 3-osobowych, oczywiście z pysznym śniadaniem. Pozostałe posiłki przygotowują pod okiem najlepszych szefów kuchni podczas kursu.

Dojazd: własny.



Galeria

Certyfikaty

Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje zaświadczenie wydane na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 622).

O wysokiej jakości naszych szkoleń świadczy certyfikat ISO 9001:2015.

Program kursu

KURS CUKIERNICZY I  STOPNIA

I Niezbędnik cukiernika - to co powinieneś wiedzieć o pracy cukiernika 

1. Wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy; terminologia stosowana w cukiernictwie 
  • narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy
2. Podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, ppoż. oraz pierwszej pomocy3. Wymogi systemu HACCP w gastronomii,
4.Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności,
  • prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania,
  • zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni,
  • techniki rozpoznawania przydatności surowców do produkcji
5. Surowce i materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie - sposoby doboru surowców do poszczególnych wyrobów

II. Część praktyczna- warsztaty cukiernicze, sporządzanie różnych rodzajów ciast i wyrobów cukierniczych czyli: praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w cukiernictwie

6. Kruche ciasta
  • podstawowe i słone,
  • ciasto półkruche,
  • kruche ciasteczka,
  • do spodów, serników lub szarlotek lub babeczek lub lekkich tart
7. Ciasta ucierane
8. Ciasta biszkoptowe
  • biszkopty jako podstawy do innych ciast, ciastka korpusowe;
  • wykorzystanie ciasta biszkoptowego do produkcji różnych wyrobów: m.in. rolady, krajanki tortowe
9. Kremy lub pianki, musy, mleczka oraz panna cotta
  • sekrety udanych kremów

KURS CUKIERNICZY II STOPNIA

10. Serniki
  • sernik tradycyjny
  • sernik na zimno
11. Przygotowanie i podstawy pracy z karmelem
12. Flan lub crème brûlée
13. Podstawy pracy z czekoladą
  • tajniki i techniki pracy z czekoladą,
  • polewy i ozdoby czekoladowe
14. Torty na bazie ciast biszkoptowych + dekoracja
15. Cupcake lub muffiny + dekoracja
16. Pierniki lub pierniczki i keksy
17. Cake popsy lub bajaderki, nugaty
18. Podstawy Dekorowania
  • wykorzystanie barwników, masy marcepanowej, lukrów plastycznych i innych
  • dekorowanie, m.in. kremami, czekoladą, lukrem plastycznym,
  • informacje o różnych rodzajach mas plastycznych,
  • użycie barwników spożywczych z lukrem i masą cukrową,
  • użycie dekoracji i tworzenie tortów piętrowych
19. Beza i makaroniki + dodatki
20. Co w oleju pływa : faworki i pączki
21. Ciasta drożdżowe, makowce, strudle
22. Najnowsze trendy w wyrobach cukierniczych
  • ekspozycja i aranżacja
23. Zarządzanie lokalem gastronomicznym

Organizacja zajęć

Kurs cukierniczy I i II stopnia trwa 90h dydaktycznych (45 min.) i realizowany jest w intensywnym trybie wyjazdowym.
  • 1 dzień: 10.00 przyjazd i powitanie uczestników, do 14.00 zakwaterowanie, omówienie zasad oraz organizacji pracy w kuchni
  • 2-7 dzień: prelekcje, wykłady, warsztaty praktyczne, konkursy tematyczne zajęcia w godzinach 11.00-14.00 teoria 14.00-19.45 praktyka
  • 8 dzień: 8.00-12.00 podsumowanie i egzamin, oficjalne pożegnanie i ogłoszenie zwycięzcy konkursu, wykwaterowanie z hotelu

Cały kurs przybiera wyjątkową formułę konkursu, w którym biorą udział wszyscy uczestnicy.

TOP Konkurs – wyłaniamy mistrza cukiernictwa!

Podczas 8 dni prowadzimy konkurs, który ma na celu wyłonienie najbardziej utalentowanego uczestnika. Konkurs, oparty na zasadach fair play, wprowadza element rywalizacji, który zawsze bardzo pozytywnie wpływa na jakość zajęć.

Uczestnicy muszą się wykazać talentem i kreatywnością w łączeniu smaków, a także zmysłem biznesowym, jeśli chodzi o szacowanie kosztów. Jury ocenia dobór składników, smak potrawy oraz sposób jej podania.

Ogłoszenie wyników następuje w dniu wyjazdu. Zwycięzca otrzymuje certyfikat z wyróżnieniem oraz darmowy voucher na udział w wybranym kursie z naszej oferty. Dodatkowo nasi specjaliści z działu HR pomagają zwycięzcy w znalezieniu świetnej pracy lub udzielają mu wskazówek dotyczących awansu lub otwarcia działalności gospodarczej.


Organizator kursu zastrzega sobie możliwość modyfikacji harmonogramu zajęć kursu I i II stopnia z wyżywieniem i zakwaterowaniem. Godziny mogą ulec zmianie, zgodnie z zasadami organizacji pracy w Akademii Let's GoCook.

Oferujemy Państwu możliwość wyboru formy materiałów szkoleniowych w wersji standard lub wersja rozszerzona z materiałami na tablecie.

Materiały tradycyjne

  • cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.
  • Każdy uczestnik otrzymuje jedną z książek:


cukiernik, kurs cukiernika, szkolenie cukiernicze

   

Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje:

  • zaświadczenie wydane na podstawie  Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 622).

Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.

Tablet- opcja płatna dodatkowo 250 zł. Cena zawiera 7- calowy tablet  FreeMe x4 7. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.4 KitKat. Posiada między innymi: wydajny procesor Quad-core 1.0GHz, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, wbudowana pamięć flash 8 GB, pamięć RAM 512 MB, układ grafiki 3D, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.

Szkolenia uzupełniające



Koordynator

 
Zdjęcie Zapytaj koordynatora

Sylwia Dobrowolska

Tel.: 22 6221309 wew. 809

Kom.: 534 735 567

sylwia.dobrowolska@gowork.pl

 

Siedziby szkoleniowe

Oddział Główny:

ul. Żurawia 47, piętro III, 00-680 Warszawa ścisłe centrum

Biuro czynne: od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 18:00 oraz w soboty od 8.00 do 15.00

Tel. 22 622 13 09

  • Warszawa:

    ul. Żurawia 47 piętro III

    00-680 Warszawa

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 22 622 13 09

  • Katowice:

    Ul. 3 Maja 13 (wejście od ul. Stawowej 10)

    40-096 Katowice

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 32 701 25 50

  • Kraków:

    Wielopole 18b, II piętro

    31-072 Kraków

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 12 359 99 00

  • Lublin:

    ul. Przechodnia 4, p. 2 (biuro), 20-002 Lublin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 81 477 90 00

  • Łódź:

    ul. Gdańska 90, piętro I

    lokal nr 1-4, klatka A

    90-508 Łódź,

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 42 292 81 00

  • Olsztyn:

    ul. Seweryna Pieniężnego 18B, lok. 201

    10-006 Olsztyn

    ścisłe centrum - zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Białystok:

    ul. Lipowa 32, pok. 210 - sekretariat

    15-428 Białystok

    zobacz na mapie 

    Tel. 22 622 13 09

  • Poznań:

    Św. Marcin 66/72, piętro 11

    61-807 Poznań

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 61 818 28 14

  • Szczecin:

    ul. Kaszubska 52, lokal 210

    70-226 Szczecin

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 91 820 70 00

  • Bydgoszcz:

    ul. Jagiellońska 12, I piętro

    85-067 Bydgoszcz

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 525208000

  • Siedlce:

    ul. Kochanowskiego 18

    08-110 Siedlce

    zobacz na mapie

    Tel. 25 749 39 00

  • Wrocław:

    ul. Ruska 51B

    50-079 Wrocław

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 71 729 39 00

  • Gdańsk:

    ul. Wały Piastowskie 1, piętro 5, pokój 510 C

    80-749 Gdańsk

    ścisłe centrum - zobacz na mapie

    Tel. 58 717 89 00

Zapisy

Zobacz terminy