WRZ
05

Gastronomia od kuchni!

Ostatnio praca w gastronomii stała się bardziej atrakcyjna – nie tylko dla kucharzy, kelnerów, ale również dla właścicieli food trucków. Własny biznes w gastronomii może otworzyć każdy – nie wiąże się to z otwarciem nowej restauracji!

Pieniądze na własny biznes

Jeśli masz pomysł na interes to jest już 50% sukcesu. Większość osób nie jest oryginalna i przerabia jedynie wcześniejsze pomysły konkurencji. Czy założenie własnej działalności jest drogie? Wszystko zależy od tego co chcesz sprzedawać – czy będzie to budka, food track czy może rower w przypadku sprzedawania lemoniady? Do handlowania bugerami, zapiekankami czy pierogami niezbędny będzie w pełni wyposażony bus, a to oznacza koszty. Pamiętajmy, że tego typu inwestycje często bywają jedynie sezonowe np. w okresie letnim.

Czy można nauczyć się gotować?

kucharzNiektórzy uważają, że do gotowania potrzebny jest talent. Okazuje się, że w wielu przypadkach wystarczy tylko pasja i dużo pracy. Zostać kucharzem można np. dzięki Policealnej Szkole GoWork.pl, ponieważ po zdaniu egzaminu kwalifikacji T. 15 absolwent otrzymuje tytuł Technika żywienia i usług gastronomicznych.

Jeśli myślimy o rozpoczęciu pracy w gastronomii warto pomyśleć również o specjalizacji np. cukierniczej czy związanej z cateringiem. Coraz więcej osób zamawia torty na imprezy typu imieniny, ślub czy ważna rocznica lub organizuje przyjęcia, bale firmowe, na których nie może zabraknąć poczęstunku.

Z pewnością praca w gastronomii bywa wymagająca, jednak zawsze warto spełniać się zawodowo. Obecnie istnieje wiele dotacji dla branży gastronomicznej, więc rozpoczęcie własnej działalności jest o wiele prostsze Również rynek pracy sprzyja kucharzom, kelnerom i technologom żywienia – stawki godzinowe na przestrzeni lat uległy znacznej poprawie.

Autor wpisu: GoWork.pl


Dodaj komentarz

Nie będzie opublikowany na stronie.